Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Reclamebranche naar rechter om ja-ja-sticker

12-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brievenbus930x520
Verspreiders van reclamedrukwerk stappen naar de rechter vanwege de invoering van de ja-ja-sticker in Amsterdam. De gemeente wil dat de stadsbewoners in plaats van het plakken van een sticker op de brievenbus waarop staat dat ze geen folders willen ontvangen, aangeven als ze het wel willen. Dit moet per juni ingaan, maar de brancheorganisaties MailDB en KVGO willen dit voorkomen.
Rechtmatig
Ze willen dat de rechter eerst uitspraak doet over de rechtmatigheid van de ja-ja-sticker voordat hij wordt ingevoerd. De verspreiders vrezen voor grote schade voor retailers in de hoofdstad, die de folders als een belangrijk middel zien om hun klanten te bereiken. Ze voelen zich genegeerd door de gemeente en vinden dat het huidige systeem met de nee-nee- en nee-ja-stickers prima werkt.
Tegen verspilling
Volgens het stadsbestuur belandt het reclamedrukwerk bij veel mensen zonder sticker alsnog ongelezen in de afvalbak. Vandaar dat het college van burgemeester en wethouders het systeem wil omdraaien: wie geen sticker plakt, krijgt voortaan geen folders meer, maar nog wel huis-aan-huis bladen. Op die manier wil de stad de verspilling van papier tegengaan. De gemeenteraad moet hier overigens nog mee instemmen.
Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

IDMB
IDMB12 dec. 2016 - 19:42

Ideaal zo'n ja-ja-sticker. Eindelijk terug naar de normale situatie. Ben je dol op brievenbusvervuiling, dan neem je een sticker. Wil je die overbodige troep niet, dan hoef je ook geen lelijke sticker op je brievenbus.

1 Reactie
Marimelda
Marimelda12 dec. 2016 - 23:43

Zo lelijk is die sticker toch niet? Het kost je wel moeite soms om het eraf te halen, als je weer eens wat anders wilt. Het is naar mijn mening duidelijk genoeg, een nee-nee sticker of een ja-nee of nee-ja sticker. Maar het is met die weekbladen dan wel alles of niets. Ik hoef niet alle, maar een paar had ik wel willen behouden. En Zondagskranten zijn overbodig (verbieden zou ik zeggen, in ons dorp worden wel twee verschillende Zondagskranten in de bus geduwd). Het is niet meer dan papierverspilling.  Stop alle gegevens in een Weekblad, net als vroeger. Scheelt een hoop papierwerk en heel veel ergernis. En het scheelt enorm in het verzamelen van Oud-papier. Ik begrijp niet dat hier niet vaker tegen geprotesteerd werd en wordt door de Nederlandse burgers.

lion4
lion412 dec. 2016 - 17:07

zal allemaal wel net zo goed werken als je nee voor telefoon colportage.

marco275
marco27512 dec. 2016 - 12:01

Haha..  Nog even en het inbrekersgilde gaat ook een rechtszaak aanspannen tegen deugdelijk hang en sluitwerk omdat ze grote schade verwachting in hun branche. Je mag dus van de Verspreiders van reclamedrukwerk (papier spammers) niet aangeven dat je niet op hun meuk zit te wachten.

1 Reactie
weissman
weissman12 dec. 2016 - 14:04

Natuurlijk mag je ze laten weten dat je NIET op hun meuk zit te wachten, daarvoor hebben we sinds jaar en dag de NEE/NEE-sticker (tegen alle meuk) en de NEE/JA-sticker (tegen foldermeuk, maar voor de weekbladen). Het gaat hier in Amsterdam om een JA/JA-sticker (plemp-mijn-bus-maar-vol-sticker). Die JA/JA-sticker is niet alleen een (overbodige) vrijbrief om toch maar zo veel mogelijk folders te ontvangen, maar straks ook een uitnodiging voor de bezorgers "heb je nog een pakket over, gooi het hier maar naar binnen".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!