Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechtzaak stichting Koersplan de weg kwijt versus Spaarbeleg/Aegon

27-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
In januari 2005 werd in Kassa aandacht besteed aan Koersplan van Spaarbeleg/Aegon. Honderdduizenden mensen legden vanaf 1989 maandelijks een bedrag opzij; dat bedrag werd vervolgens door Aegon belegd. Het product werd aangeprezen met onder andere de leus “Verdubbel uw spaargeld met Koersplan van Spaarbeleg”. Aegon heeft in de periode van 1989 -2002 ca 590.000 Koersplan-overeenkomsten verkocht.
Maar de meeste deelnemers kwamen bedrogen uit, onder meer meneer Boosten. Hij spaarde via Koersplan voor een vervroegd pensioen. Hij legde per maand fl. 300 (€ 136 euro) in. Looptijd 21 jaar. Hem was een opbrengst van een kwart miljoen gulden voorgespiegeld. Maar op de helft van de looptijd ontdekte hij dat het allemaal heel anders uitpakte. Boze brieven naar Aegon hielpen niet. Dus besloot hij in oktober 2004 zijn polis af te kopen. Hij had tot dan toe € 17500 ingelegd; Hij ontving € 13500. Een verlies van € 4000.
Het probleem zit hem in de (hoge) kosten van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Deze bedroeg ruwweg 10% tot 30% van de maandelijkse inleg. Bij meneer Boosten was deze premie bijvoorbeeld fl. 55 (€ 25) per maand, dat is ruim 18 % van de inleg. Behalve dat deze premie ruim drie keer hoger ligt dan normaal, heeft Aegon in brochures en Koersplan-overeenkomsten nooit gerept over deze premie.
AEGON heeft in alle brochures / folders en op de polissen hierover nooit gerept en heeft gesuggereerd dat de gehele inleg werd belegd terwijl in werkelijkheid de risicopremie er eerst van af getrokken werd. De dagvaarding is zo opgesteld dat wordt voorzien in 4 situaties, namelijk Koersplan-overeenkomsten die:
1. actief zijn
2. regulier zijn geëxpireerd (afgelopen)
3. afgekocht zijn
4. premievrij zijn gemaakt
Voor de rechtszaak van 30 januari 2007 kunnen zich geen gedupeerden meer aanmelden. Als eventueel een hoger beroep wordt ingesteld wordt in overleg met de advocaat van de Stichting bekeken of mensen zich opnieuw kunnen aanmelden voor deze collectieve actie.
Meer informatie leest u op de website van Koersplan de weg kwijt .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!