Kassa

Rechters: zie af van verhoging griffierechten

30-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
recht_31.jpg
De Tweede Kamer moet niet instemmen met de verhoging van de griffierechten, waardoor het duurder wordt om naar de rechter te stappen. Die oproep doet de Raad voor de Rechtspraak woensdag in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer.
Forse kritiek
De kabinetsplannen om de griffierechten te verhogen kunnen al langer rekenen op forse kritiek. De Raad voor de Rechtspraak noemde ze onlangs al onacceptabel. Ook de advocatuur verzet zich al langer tegen de verhoging.
Kostendekkend maken
Aanvankelijk wilde het kabinet de griffierechten kostendekkend maken, maar het paste de plannen onlangs aan. Zo werden de tarieven voor een aantal zaken bij de bestuursrechter verlaagd. Een burger is straks voor zaken over bijvoorbeeld uitkeringen of studiefinanciering 250 euro kwijt. Voor andere bestuurszaken wordt dat 400 euro.
Minder snel naar rechter
Rechters en advocaten vrezen dat mensen minder snel naar de rechter stappen, omdat ze zelf meer geld moeten bijleggen dan nu het geval is. Het gebeurt overigens niet vaak dat de Raad voor de Rechtspraak zich direct tot de Tweede Kamer richt.
Toegankelijk blijven
De rechtspraak moet voor de burger toegankelijk blijven, schrijft Erik van den Emster, voorzitter van de raad, in zijn brief. Hij merkt op dat goede en toegankelijke rechtspraak bijdraagt aan economische groei. ,,Een verslechtering daarvan moet worden gezien als een risico voor de economische groei.''
Wetsvoorstel
In het wetsvoorstel zijn tal van constructies opgenomen om het hoofd te bieden aan de negatieve gevolgen voor de toegankelijkheid van de rechter. Die bieden geen soelaas, vindt de raad. Van den Emster schrijft dat zij ,,veeleer leiden tot meer bureaucratie, een moeilijk uitvoerbare regeling en het rondpompen van geld.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!