Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechter: Yarden mocht uitvaartpolissen aanpassen

01-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rechter hamer 930x520
Uitvaartverzekeraar Yarden stond in zijn recht toen het de voorwaarden voor de naturapakketpolissen aanpaste. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dat in hoger beroep uitgemaakt.
In een eerder kort geding was door een andere rechter nog besloten dat Yarden zich voorlopig niet mocht beroepen op een clausule waarmee het alle verzekeringen in één klap kon aanpassen.

Financiële problemen

De verzekerden die de zaak hadden aangespannen hebben niet voldoende spoedeisend belang bij zo'n voorziening, vonden de rechters in de beroepszaak.  Bovendien vermoedt de rechter dat het gebruik van de clausule in een bodemprocedure toch wordt toegestaan. Ook nam de rechter in zijn overweging het grote belang dat Yarden bij de clausule heeft mee. De uitvaartverzekeraar paste de polissen aan omdat het bedrijf in financiële problemen was gekomen.

Aanpassing treft veel verzekerden

Yarden had vanwege die geldzorgen besloten de naturapakketpolissen aan te passen. De houders van die polissen zouden daarmee recht hebben op een volledige vergoede uitvaart, maar na de aanpassing is de verzekering nog goed voor een paar duizend euro. Die aanpassing trof 390.000 verzekerden.
Eerder besloot ook de geschillencommissie van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) al dat Yarden in zijn recht stond met de aanpassing. Een overname van Yarden door branchegenoot DELA ketste door het juridische getouwtrek echter af.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!