Kassa

Rechter vernietigt besluit over gaswinning

15-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rechter_hamer.jpg
De minister van Economische Zaken moet binnen een jaar een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. De Raad van State heeft woensdag eerdere besluiten van toenmalig minister Henk Kamp over de gaswinning vernietigd. Volgens de hoogste bestuursrechter van het land waren die niet goed genoeg onderbouwd.

Veiligheidsbelang inwoners

De minister had volgens de rechter meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied. ,,De minister had in ieder geval nader onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om de risico's in kaart te brengen'', aldus de Raad van State. Dat hij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming gaf om weer vijf jaar gas uit de grond te pompen zonder de risico's te beoordelen, noemt de rechter ,,niet aanvaardbaar''.
De minister heeft terecht meegewogen dat moet worden voldaan aan de vraag naar aardgas. Maar hij heeft niet goed genoeg uitgelegd waarom de leveringszekerheid zwaarder moet wegen dan de risico's. Ook had Kamp moeten kijken naar maatregelen om de behoefte aan gas te beperken. Als er minder vraag naar is, kan de gaskraan immers verder dicht zonder dat leveringsproblemen ontstaan.

Grens

Totdat de huidige minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, een nieuw besluit neemt, mag de NAM maximaal 21,6 miljard kubieke meter aardgas per jaar uit de bodem pompen. Die grens heeft de bestuursrechter vastgelegd in een zogeheten voorlopige voorziening.

Aardbevingen

Zowel organisaties van inwoners die tegen de gaswinning zijn vanwege het risico op aardbevingen als gemeenten en de provincie Groningen hadden bezwaar gemaakt. Zij vinden de hoeveelheid gas die mag worden gewonnen nog veel te hoog.
De NAM was zelf ook naar de rechter gestapt omdat Kamp dit jaar besloot de maximale hoeveelheid met 10 procent terug te schroeven van 24 miljard tot 21,6 miljard kuub. Dat besluit is ook vernietigd, maar de grens die Kamp had vastgesteld blijft voorlopig dus intact. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!