Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechter verbiedt publicatie 'zwarte lijst' CZ

01-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stethoscope_359x210_12.jpg
Zorgverzekeraar CZ mag een lijst van zes ziekenhuizen die slecht zouden presteren op het gebied van borstkankerzorg, niet publiceren. Dat heeft de rechter in Breda donderdag bepaald. CZ wilde de lijst vrijdag naar buiten brengen. Drie ziekenhuizen hebben inmiddels al zelf laten weten dat zij erop staan.
De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) had een kort geding aangespannen tegen de Tilburgse zorgverzekeraar om publicatie van de ranglijst over borstkankerzorg te voorkomen. De SAZ vertegenwoordigt 42 van de 86 ziekenhuizen in Nederland.
CZ liet begin deze week weten dat het vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer laat uitvoeren door zes ziekenhuizen waarvan de kwaliteit volgens de zorgverzekeraar niet voldoet. Dat geldt als een revolutionaire stap. Het is al jaren de bedoeling dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg op kwaliteit letten, maar die taak kwam tot dusver nauwelijks uit de verf.
De betreffende ziekenhuizen zijn er evenwel niet over te spreken dat zij op die manier aan de schandpaal dreigen te worden genageld. Zij vinden het onterecht dat zij in een hoek worden gezet, omdat CZ vindt dat zij te weinig borstkankeroperaties per jaar uitvoeren om er geroutineerd in te kunnen zijn. De zorgverzekeraar zaait volgens de ziekenhuizen onnodig paniek onder patiënten. Met hun kwaliteit is niets mis, stellen zij.
De NOS noemde donderdagmiddag zes ziekenhuizen die op de omstreden lijst van CZ zouden staan. Drie daarvan, Ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, lieten daarop weten dat zij inderdaad eerder deze maand van CZ te horen hebben gekregen dat de zorgverzekeraar geen zaken meer met hen wil doen op het gebied van borstkanker.
Ziekenhuis Zevenaar, onderdeel van de Alysis Groep, liet daarentegen weten dat het ten onrechte door de NOS is aangemerkt als een van de zes afvallers. Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer wilden bevestigen noch ontkennen dat zij op de lijst van CZ staan. ANP Lees ook:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!