Kassa

Rechter: spaartaks in strijd met Europees verdrag

06-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
geld besparen euros spaarvarken

Naar het oordeel van het gerechtshof in Den Haag is de spaartaks zoals die gold van 2015 tot en met 2018 in strijd met het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens. De uitspraak volgt in een slepende kwestie waarin al vergelijkbare uitspraken zijn gedaan. De rechters vinden dat de politiek aan zet is voor een oplossing. 

Onder meer de Bond voor Belastingbetalers voert een juridisch gevecht, omdat de belasting op spaargeld gebaseerd zou zijn op onrealistische fictieve rendementen. De taks zou te hoog zijn in verhouding met de al jaren lage rentestanden. Per 1 januari 2017 is de box 3-heffing wel gewijzigd. Maar ook daarna voldoet de taks nog niet, oordeelt het hof. De overheid gaat er namelijk van uit dat belastingplichtigen ook een deel van hun vermogen beleggen. Maar veel mensen doen dat helemaal niet. Daardoor wordt deze groep voor veel hogere inkomsten belast dan zij feitelijk hebben genoten.

Overheid werkt aan aanpassingen

Dat het Haagse hof het niet nodig vindt om in te grijpen, is in lijn met een oordeel uit 2019 van de Hoge Raad. Die uitte toen eveneens bezwaren. Maar daarbij werd gezegd dat voor rechters "terughoudendheid" op zijn plaats zou zijn en dat het aan de politiek is om de kwestie op het lossen. De Bond voor Belastingbetalers laat weten die opstelling jammer te vinden, maar wel te begrijpen.

De overheid werkt inmiddels aan aanpassingen van de box 3-heffing. Vanuit zowel de Tweede Kamer als het kabinet klinkt al langer de wens om de regeling te herzien en daarmee vooral de kleine spaarders te ontzien. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën schreef in juni aan de Tweede Kamer dat het onderzoek naar de praktische mogelijkheden hiervoor is afgerond. Het is volgens hem aan een volgend kabinet om het stelsel verder uit te werken.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

JannieBoe
JannieBoe9 okt. 2021 - 11:17

Hoog tijd dat de spaartaks aangepast gaat worden. De fictieve rendementen die gehanteerd worden door de Belastingdienst zijn al vele jaren volkomen onrealistisch. Heel bijzonder is dat er hieronder een link gelegd wordt met de opvang van vluchtelingen. Qua argumentatie raakt het kant nog wal. En volkomen onnodig en respectloos om van ‘gelukszoekers’ te spreken. Mensonterend ook, want wat je er ook van vindt, het zijn allemaal mensen. Of het nu op deze website om de prijs van benzine, de uitzetting van kwetsbare gezinnen of de spaartaks gaat, uit dezelfde hoe komt telkens weer dit afschuwelijke mantra op deze website. Het verantwoordelijk maken van een groep mensen voor problemen is in het verleden en ook heden een beproefd recept gebleken voor conflicten, oorlogen en vele slachtoffers.

gerardvantol
gerardvantol6 okt. 2021 - 18:25

Het probleem voor de bende van Rutte is niet zozeer het aanpassen van de spaartaks, maar het bedenken waar ze een lastenverzwaring kunnen doorvoeren om toch hun inkomsten te behouden. Geld blijft immers nodig voor hun salaris en opvang van gelukszoekers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!