Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechter: Nationale-Nederlanden informeerde klant voldoende over woekerpolis

19-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
930x520_Nationale Nederlanden_logo
Nationale-Nederlanden (NN) heeft een belangrijke rechtszaak gewonnen over vermeende woekerpolissen. Volgens de rechter in Rotterdam had de verzekeraar klanten in het algemeen voldoende geïnformeerd over alle bijbehorende kosten en premies. Daarom was er dus ,,voldoende contractuele basis'' voor het in rekening brengen hiervan.
Collectieve zaak
Het gaat om een collectieve procedure die was aangespannen door de Vereniging Woekerpolis.nl en enkele verwante claimorganisaties. Deze uitspraak heeft dus direct betrekking op naar schatting meer dan een half miljoen door NN verkochte beleggingsverzekeringen, met de naam Flexibel Verzekerd Beleggen. Bij de claimorganisaties had men ingezet op duizenden euro's compensatie per polishouder, maar daar is de rechter dus niet in meegegaan.
In beroep
Woekerpolis.nl laat het er niet bij zitten en gaat in beroep. De vereniging zegt ,,zeer verbaasd'' te zijn. ,,Het vonnis staat haaks op uitspraken die de afgelopen maanden zijn gedaan door het gerechtshof Den Bosch, de rechtbank Den Haag en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening'', verklaart voorzitter Ab Flipse. ,,Wij hebben sterke argumenten en zijn ervan overtuigd dat dit vonnis in hoger beroep geen stand houdt.''
De rechter heeft alle vorderingen van Woekerpolis.nl afgewezen. NN hield zich tussen 1994 en 2006, de periode waarover met name werd geprocedeerd, immers aan de destijds geldende regels. De verzekeraar moest alle polissen toen toelichten met behulp van zogeheten voorbeeldkapitalen, en dat is gebeurd. ,,Dat daarover nu anders wordt gedacht is geen reden om NN verwijten te maken'', aldus de rechter.
Slepende zaak
De woekerpolisaffaire speelt al sinds 2006, toen aan het licht kwam dat bij veel polissen jarenlang te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Daarom sloten verzekeraars bijna tien jaar geleden al schikkingen waarbij mensen vergoedingen kregen. Claimorganisaties als Woekerpolis.nl vinden alleen dat er toen veel te weinig is gecompenseerd. Er lopen nu nog meerdere collectieve en individuele woekerpolisprocedures. Allianz trof onlangs een nieuwe grote schikking over compensaties.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!