Kassa

Rechter: horeca moet deuren gesloten houden

20-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_restaurant
De horeca in Nederland moet voorlopig dicht blijven. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter in een kort geding. Meer dan zestig horecaondernemers hadden zich aangesloten bij de zaak die de Haagse bodega De Posthoorn had aangespannen. Het besluit van het kabinet om de horeca vier weken te sluiten, is volgens de rechtbank in Den Haag gegrond.
Het kabinet heeft strengere maatregelen afgekondigd om het coronavirus weer in te dammmen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. Via de rechter wilden de horecaondernemers deze maatregel van tafel. Zij vrezen voor hun voortbestaan. De rechtbank Den Haag gaat daar echter niet in mee en wijst de vorderingen af.
Omdat de uitspraak al kort na behandeling van het kort geding is, is er nog geen toelichting op de afwijzing. Deze volgt over twee weken.

Horeca noemt sluiting 'disproportioneel'

Veel ondernemers zijn failliet of dreigen dat op korte termijn te gaan, zei advocaat Simon van Zijll in de rechtbank namens de horecaondernemers. "Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is", zei de advocaat. Hij noemde de maatregelen "willekeurig en disproportioneel".
Absoluut niet, reageerde de landsadvocaat. De Staat betoogde dat er geen andere mogelijkheid is dan sluiting. "We bevinden ons midden in de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt", aldus de landsadvocaat. Er is "zonder meer" sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. "Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie." Hij wees ook nog op de steunmaatregelen van de overheid, waar alle ondernemers aanspraak op kunnen maken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!