Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechter handhaaft verbod op verkoop vuurwerk

11-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuurwerk 3 1127
Dit jaar mag er geen vuurwerk worden verkocht. De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag het verbod op de verkoop gehandhaafd. De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC) was naar de rechter gestapt om het verbod van tafel te krijgen.
Het kabinet kondigde op 13 november een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Maar veel handelaren hebben al grote voorraden ingekocht en willen het vuurwerk eind dit jaar toch verkopen. "De Staat heeft volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom het verbod nodig is en wat hij daarmee wil voorkomen", staat in het vonnis. De vuurwerkbranche had vooral moeite met het late tijdstip waarop het verbod was afgekondigd.
Of de SVNC in hoger beroep gaat, kon voorzitter Evelien Arler nog niet zeggen. "We denken er over na." Ze noemt de handhaving van het verbod "teleurstellend".

Verbod om zorg te ontzien

Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontzien, die overbelast is door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Maar of het verbod echt gaat helpen, vraagt Arler zich af. "Je ziet nu al dat er zoveel meer illegaal vuurwerk wordt gevonden dan in de afgelopen jaren. En de drukste tijd van de maand is nog niet eens begonnen."

'Klein' vuurwerk mag wel

Tijdens de jaarwisseling mag wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten worden afgestoken. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er nog wel ongelukken mee. Sterretjes kunnen brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Het dragen van een vuurwerkbril, het gebruik van een aansteeklont en voldoende afstand houden wordt geadviseerd. ANP/Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!