Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechter geeft Wakker Dier gelijk over vangen slachtkippen

30-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1018 keer bekeken
  •  
kip930x520
Het ministerie van Landbouw moet onderzoeken of pluimveebedrijven hun kippen wel op de goede manier vangen. Dat is de opdracht van de voorzieningenrechter aan het departement van demissionair minister Carola Schouten. 
Die uitspraak doet de rechter naar aanleiding van een kort geding dat is aangespannen door Wakker Dier. Zij stellen dat veel slachthuizen de kippen bij de poten grijpen, terwijl dat in strijd is met de EU-transportverordening.

'Uitzondering'

Volgens Schouten zou op dit verbod een uitzondering gelden bij de slacht van pluimvee, konijnen en hazen. Daarvoor verwijst ze naar een andere EU-verordening over het doden van dieren. Dat de uitzondering niet in de EU-transportverordening staat, zou volgens de minister komen omdat de EU vergeten is om het in de wet mee te nemen.
De voorzieningenrechter van het College van Beroep vindt dat voor deze zaak niet relevant. Volgens haar leent een kort geding er zich niet voor om te onderzoeken of iets wel of niet 'vergeten' is.

Onderzoek duidelijk genoeg

De minister zegt dat niet duidelijk is of de bedrijven nog steeds overtredingen begaan, maar voor de rechter biedt het onderzoek van Wakker Dier daarvoor voldoende aanknopingspunten. De minister moet daarom het handhavingsverzoek van Wakker Dier behandelen
Eerder besteedde Kassa al aandacht aan de manier waarop kippen gevangen worden. Ook verkopers van biologische legeieren vangen hun kippen niet altijd op de meest diervriendelijke manier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!