Kassa

Rechter geeft Wakker Dier gelijk over vangen slachtkippen

30-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
866 keer bekeken
  •  
kip930x520
Het ministerie van Landbouw moet onderzoeken of pluimveebedrijven hun kippen wel op de goede manier vangen. Dat is de opdracht van de voorzieningenrechter aan het departement van demissionair minister Carola Schouten. 
Die uitspraak doet de rechter naar aanleiding van een kort geding dat is aangespannen door Wakker Dier. Zij stellen dat veel slachthuizen de kippen bij de poten grijpen, terwijl dat in strijd is met de EU-transportverordening.

'Uitzondering'

Volgens Schouten zou op dit verbod een uitzondering gelden bij de slacht van pluimvee, konijnen en hazen. Daarvoor verwijst ze naar een andere EU-verordening over het doden van dieren. Dat de uitzondering niet in de EU-transportverordening staat, zou volgens de minister komen omdat de EU vergeten is om het in de wet mee te nemen.
De voorzieningenrechter van het College van Beroep vindt dat voor deze zaak niet relevant. Volgens haar leent een kort geding er zich niet voor om te onderzoeken of iets wel of niet 'vergeten' is.

Onderzoek duidelijk genoeg

De minister zegt dat niet duidelijk is of de bedrijven nog steeds overtredingen begaan, maar voor de rechter biedt het onderzoek van Wakker Dier daarvoor voldoende aanknopingspunten. De minister moet daarom het handhavingsverzoek van Wakker Dier behandelen
Eerder besteedde Kassa al aandacht aan de manier waarop kippen gevangen worden. Ook verkopers van biologische legeieren vangen hun kippen niet altijd op de meest diervriendelijke manier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

mario47
mario4730 apr. 2021 - 18:02

Een aantal jaren terug,moesten alle legbatterijen vervangen worden van lekker dier. Gevolg; de Polen kwamen die legbatterijen afbreken en bouwden die in Polen weer op.Gevolg; in Nederland zaten 5 kippen in het hokje,in Polen 7 kippen. Hoe krom kun je aan dierenwelzijn doen. Zo ook met die kippen vangen. Denken als een kip zonder kop

tovenaartjes
tovenaartjes30 apr. 2021 - 10:59

ik werk zelf als kippenvanger. hoe moeten we de kippen dan vangen en in kistten stoppen. laat de gekken van wakker dier en ook de rechter van deze uitspraak ons dat eens voor doen. onuitvoerbaar. wat is het volgende waar wakker dier weer over gaat denken. die gekken hebben teveel vrije tijd, laat ze eens gaan werken. nog goed ook voor de gezondheid. wij zijn wakker dier kots en kots moe met al hun onzinverhalen. en zo'n gekken krijgen nog geld van de postcode lotterij?? goede doelen????????????? nooit meer een keer meespelen met deze lotterij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!