Kassa

Rechter erkend derde gender

28-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rechter hamer 930x520
De rechter in Roermond staat toe dat in de geboorteakte van iemand niet als geslacht 'vrouwelijk' staat, maar 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.

Genderneutraal

Bij de geboorte van de betrokkene kon het geslacht niet worden vastgesteld, waarop de ouders het kind lieten registreren als jongetje omdat dat gemakkelijker zou zijn. Tijdens de puberteit bleek dat de persoon zich geen man voelde, waarop medische behandelingen volgden om een vrouw te worden. Ook dat geslacht bleek niet te passen, omdat de persoon in kwestie zich genderneutraal voelt.

'Tijd voor derde gender'

De wens om te worden erkend als iemand die noch man noch vrouw is, werd in 2007 nog afgewezen door de Hoge Raad, omdat de tijd daar niet rijp voor zou zijn. De rechtbank in Roermond oordeelde dat die tijd nu wel is gekomen, gezien de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

'Inbreuk op privéleven'

Volgens de rechtbank is sprake van ,,een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie'' als iemand zich niet als genderneutraal kan laten registreren.
Om een registratie als derde gender mogelijk te maken is een wetswijziging nodig, maar de rechter kon wel het verzoek van de officier van justitie toewijzen voor de bewoording 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'. Daarbij stelt de rechtbank nadrukkelijk dat de politiek nu aan zet is. ANP

Meer over:

politiek, gender
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

kassiere
kassiere28 mei 2018 - 22:22

ik vind alles best, maar IK blijf 'n VROUW en laat dat deel van mijn identiteit nìet afpakken! straks zit ìk nog in 'n crisis.............. wat denken de genderneutralen wel niet hoe dat voor mensen is die wèl weten wat ze zijn of wat ze willen zijn? hoe denken de transgenders hier eigenlijk over? je laat je toch niet voor niks transformeren tot het andere geslacht? dat wordt dan metéén overbodig, lijkt me!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!