Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechter bevestigt miljardenboete Google vanwege concurrentievervalsing

10-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
google laptop 1127

Google moet van de Europese rechter een boete van 2,4 miljard euro betalen die de Europese Commissie (EC) het techbedrijf in 2007 heeft opgelegd. Volgens de rechter heeft de EC Google terecht beboet vanwege misbruik van zijn marktpositie. 

Google deed volgens de EC aan concurrentievervalsing via de prijsvergelijkingsdienst Google Shopping, waarop concurrenten werden weggedrukt. In de lezing van Google werden de zoekresultaten voor online winkelen slechts aangepast om gebruikers beter van dienst te zijn.

De rechter ging hier niet in mee. Het gunstig uitlichten van Google Shopping en het naar beneden duwen van rivaliserende diensten in de zoeklijsten hinderen inderdaad de vrije concurrentie, constateert de rechtbank in Luxemburg. Het zou het einde van sommige concurrenten kunnen betekenen en kunnen leiden tot minder innovatie en minder keuze voor consumenten.

BEUC tevreden

De overkoepelende bond van Europese consumentenorganisaties BEUC is ingenomen met de uitspraak van de Europese rechter over concurrentievervalsing door Google Shopping. "Google's misleidende en oneerlijke praktijken hebben miljoenen Europese consumenten geschaad doordat het aanbod van prijsvergelijkingsdiensten van rivalen vrijwel onzichtbaar was", zegt BEUC in een reactie.

Beroep is mogelijk

Google en de Europese Commissie kunnen nog in hoger beroep bij het Europees Hof van Justitie. Dat gebeurt in belangrijke zaken als deze ook haast altijd. Google houdt zich nog op de vlakte en gaat het vonnis eerst "nauwgezet bestuderen". Het bedrijf benadrukt nog maar eens dat het al veranderingen heeft doorgevoerd om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!