Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechtbank buigt zich over DigiD-fraude

25-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rechter hamer 930x520
De rechtbank in Assen trekt vanaf 8 februari vijf dagen uit voor een fraudezaak met DigiD-accounts in Groningen. Negen verdachten uit onder meer Veendam, Winschoten en Westerlee staan terecht voor identiteitsfraude. Volgens het Openbaar Ministerie hengelden zij onder meer bij studenten de activeringscode voor DigiD uit de brievenbus. De codes werden misbruikt om huur- en zorgtoeslagen aan te vragen. Volgens het OM maakte de DigiD-bende zo bijna vier ton buit.

Honderd slachtoffers

Honderd studenten werden in de periode van maart 2012 tot november 2013 slachtoffer van deze fraude. Zij woonden allemaal in studentenflats, konden niet meer bij hun DigiD-account komen en deden aangifte. Buiten hen om was een nieuwe DigiD (een digitale handtekening) aangemaakt en het geld voor de toeslagen werd op rekeningen van katvangers gestort en witgewassen.

Stroomversnelling

Het onderzoek naar de identiteitsfraude kwam in een stroomversnelling door de aanhouding van vijf mensen in november van 2013. Buurtbewoners vonden dat die zich verdacht gedroegen toen zij meermalen de flat bezochten. Een van de verdachten was een medewerker van de Belastingdienst. ANP

Meer over:

fraude, digid, om
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!