Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Recepten kerstmenu
19-12-2009
•
leestijd 3 minuten
•
294 keer bekeken
•
Naar aanleiding van de proeverij heeft Pierre drie recepten voor Kassa–kijkers gemaakt. Het zijn gerechten waarvan hij ook een kant-en-klaar variant heeft geproefd, nl. de zalmtorentjes, de gevulde portobello en chocolademousse. Zijn recepten zijn niet kant-en-klaar, maar wel heel eenvoudig te maken, minder prijzig en heel lekker. Eet smakelijk!
Kerstmenu Pierre Wind
Zalmtartaar
Ingrediënten (vier personen)
300 gram verse rauwe zalm
25 gram gehakte sjalotjes
10 druppels citroensap
15 blaadjes kervel
5 sprieten bieslook
5 blaadjes koriander
peper en zout naar smaak
20 druppels olijfolie
Verwijder het bruin van de zalm (en eventueel ontgraten). Snijd de verse zalm in gelijkmatige zeer kleine blokjes. Snijd de verse kruiden (zonder steeltjes) fijn. Niet hakken! Pel het sjalotje en snipper het in zeer fijne kleine stukjes. Niet hakken! Voeg de sjalot, verse kruiden en peper en zout naar smaak aan de zalm toe en spatel het geheel tot alles gemengd is. Bedek de binnenkant van vier gelijke koffiekopjes met huishoudfolie. Verdeel dan de zalmtartaar over de vier kopjes. Druk met de onderkant van een ander kopje de inhoud in elk kopje de zalmtartaar zachtjes aan. Dit is belangrijk, anders stort de tartaar op het bord uiteen. Leg nu het midden van een bord op het kopje. Draai het kopje en bord gelijktijdig om (houdt het kopje en bord vast) zodat het kopje boven ligt. Zet het bord op de werkbank. Haal het kopje en het plastic voorzichtig omhoog. En……..ja, daar staat de tartaar. Besprenkel elk zalmtartaartje met vijf druppels olijfolie.
Opmerking: omdat er bij de kant–en-klare versie ook geen garnituur zit, zit er bij dit recept ook geen garnituur, maar het is wel te adviseren om met sla, tomaat en komkommer het geheel op te leuken. Maar het hoeft niet. Serveer er eventueel ook toast bij. Op
http://www.pierrewind.nl/Watnogmeer.html kun je bijvoorbeeld zien hoe je een simpele tomatenvlinder maakt. Het lijkt moeilijk, maar is het niet.
Portobello gevuld met geitenkaas
Ingrediënten (per persoon)
1 portobello
1 plakje geitenkaas van ongeveer 60 gram
1 takje tijm
1 eetlepel honing
Peper en zout naar smaak
20 druppels olijfolie
Breek het steeltje (voetje) van de portobello. Schrap met de zijkant van een theelepel de ‘lamellen’ aan de binnenkant weg. Wrijf de portobello in met de olijfolie. Bestrooi de portobello aan alle kanten met peper en zout alle kanten (naar eigen smaak). Leg het plakje kaas in de holte van de portobello. Verdeel op het oppervlak van de kaas de honing. Strooi er geritste tijm op. Laat de paddenstoel vervolgens ongeveer 10 minuten garen in een voorverwarmde oven van 170 ?C. Dan klaar voor gebruik.
Opmerking: omdat er bij de kant–en-klare versie ook geen garnituur zit, zit er bij dit recept ook geen garnituur. Je kunt dit gerechtje als voorgerechtje gebruiken, dan is een garnituurtje niet echt nodig. Maar het kan ook als component van een hoofdgerecht. Dan is een garnituur wel te adviseren. Bijvoorbeeld groenten en aardappels.
Chocolademousse
Ingrediënten (vier personen)
200 gram pure chocoladereep
3 eieren
3,75 dl slagroom
Hak 200 gram pure chocolade in kleine stukjes. Smelt de chocolade voorzichtig in de magnetron (geen metaal gebruiken) of smelt de chocolade au bain marie. Tik intussen de salmonella-vrije eieren in een schaaltje kapot en roer de eieren los. Klop 3,75 dl slagroom tot de status dikke yoghurt. Meng daarna de gesmolten chocolade en de eieren goed met elkaar (dit moet relatief snel gebeuren). Dan direct de slagroom erdoorheen mengen. Niet te ver, anders gaat het schiften. Giet het mengsel in een bakje en denk het af met plastic. Laat de mousse vervolgens minimaal 2 uur koelen.
Opmerking: omdat er in de kant–en-klare versie ook geen garnituur zit, zit er bij dit recept ook geen garnituur, maar het is wel te adviseren om het bord met wat fruit en eventueel saus op te leuken.
Wil je meer recepten van Pierre:
http://www.pierrewind.nl/Recepten/Receptenbox/index.html