Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Recept van gebakken aardpeer
08-12-2014
•
leestijd 2 minuten
•
86 keer bekeken
•
Jonathan Karpathios, gepassioneerd chefkok, neemt ons iedere week mee in zijn wereld van lokale superfoods. In deze uitzending maakt Jonathan gebakken aardpeer met kappertjes.
Karpathios heeft zijn eigen restaurant en bereidt alleen lokaal geteeld voedsel. Hij heeft een kritische kijk op ons huidige voedselsysteem: waarom iets van ver halen als er genoeg parels van eigen bodem te krijgen zijn? Meer hierover vertelt hij terwijl hij originele gerechten bereid van lokale superfoods.
De aardpeer is familie van de zonnebloem en daar lijkt de bloem ook op. In november stort de plant ineens in elkaar. Dan kun je de aardperen oogsten zolang de grond niet bevroren is.
Superg(f)oed
De aardpeer is voor het eerst beschreven in 1605 door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain. Sindsdien is de knol vooral in Frankrijk erg populair. Het is de wortel van de aardpeer die we eten, die wortels bevatten ijzer, natrium en calcium. De smaak van de aardpeer is wat zoetig en notig. In tegenstelling tot aardappels bevatten aardperen weinig zetmeel. Pas op, het kan wel leiden tot scheetjes. Aardpeer is ongeveer vier dagen in de koelkast houdbaar.
Gebakken aardpeer met verse kruiden
Aardperen combineren heel goed met allerlei kruiden. In dit gerechtje kiest Jonathan voor peterselie, maar je kunt ook bijvoorbeeld goed kervel, bieslook of dragon gebruiken.
Ingrediënten
500 gram aardperen
Roomboter
Flinke hand kappertjes of peterselie, fijngehakt
Bereiding
- Was de aardperen goed en snijd ze ongeschild in gelijkmatige stukken.
- Vul een pan met ruim water, voeg de aardperen toe en breng ze langzaam aan de kook. Zodra het water begint te koken, giet je de aardperen af.
- Bak de aardperen in een pan met roomboter.
- Voeg op het laatste moment een flinke hand kappertjes of de peterselie toe.