Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Recept: maak zelf hutspot met pastinaak
01-12-2014
•
leestijd 2 minuten
•
51 keer bekeken
•
Jonathan Karpathios is gepassioneerd chefkok. Hij neemt ons iedere week mee in zijn wereld van lokale superfoods. Deze week maakt hij hutspot van pastinaak.
Hij heeft zijn eigen restaurant en bereidt alleen lokaal geteeld voedsel. Hij heeft een kritische kijk op ons huidige voedselsysteem: waarom iets van ver halen als er genoeg parels van eigen bodem te krijgen zijn? Meer hierover vertelt hij terwijl hij originele gerechten bereid van lokale superfoods.
Superg(f)oed
De pastinaak is reuze gezond, het zit boordevol foliumzuur. Foliumzuur beschermt tegen hartziekten en dementie. Het zit ook vol met vezels, kalium en antioxidanten. De pastinaak bevalt veel vitamine, C, vitamine K, vitamine B, ijzer, magnesium, zink en calcium. Heb je zin in zoetigheid? Je zult het niet verwachten, maar eet dan pastinaak. De pastinaak heeft een zoete anijsachtige smaak en bevat heel weinig calorieën.
Ingrediënten:
300 gram pastinaak
200 gram winterpeen
100 gram ui
100 gram knolselderij
1 teen knoflook
1 laurierblaadje
1 deciliter olijfolie
1 ddeciliter melk
Peper en zout
Extra nodig: stampotstamper
Bereiding:
- Schil en was alle groenten en snijd ze in grove stukken.
- Doe ze in een grote pan en giet er koud water bij tot alle groenten net onderstaan.
- Voeg de knoflook en de laurier toe en breng het water aan de kook.
- Giet de groenten af als ze gaar zijn en laat ze in de pan droogstomen met het deksel erop.
- Stamp de groenten met een stamppotstamper.
- Maak de stamppot smeuïg met de olijfolie en de melk.