Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

RDW doet aangifte vanwege handel in kentekengegevens

24-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
auto voortuin tuin parkeren 930
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft maandag aangifte gedaan bij de politie omdat er online mogelijk wordt gehandeld in de privégegevens van Nederlandse automobilisten.

RTL: Eigenaar voertuig te achterhalen voor geld

Volgens RTL Nieuws is het mogelijk om te laten uitzoeken wie de eigenaar van een voertuig is, aan de hand van het kenteken. Dat zou 50 tot 150 euro kosten. De gegevens zouden worden opgezocht door mensen die toegang hebben tot het kentekenregister, maar volgens de RDW is die conclusie "te voorbarig. We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurt, of deze mensen de informatie rechtstreeks uit de RDW-registers halen".

Andere instellingen ook toegang

De RDW is niet de enige instelling die toegang heeft tot het kentekenregister. De politie, de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau en gemeenten kunnen de gegevens ook zien, evenals verzekeraars, advocaten, deurwaarders en importeurs.
In het register staan alle voertuigen in Nederland die een kenteken moeten hebben. Dat zijn auto's, bestelbussen, vrachtauto's, bussen, bromfietsen, motoren, aanhangers, caravans, vrachtwagenopleggers en snorfietsen. De RDW registreert niet alleen naam, adres en woonplaats van de eigenaar, maar ook de technische gegevens van het voertuig. In het register staan bijna 14 miljoen actieve voertuigen, aldus de RDW. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

wimmi20
wimmi204 okt. 2019 - 14:16

De RDW verkoopt zelf onze kenteken en persoonsgegevens.Hoe denk je dat je bij het bijna verlopen van de APK een herinnering krijgt van een merkdealer in de buurt ?Heb je de auto gekocht bij een merkdealer dan zijn jouw gegevens natuurlijk bekend.Maar heb je hem van een niet merk dealer of een particulier gekocht dan krijg je de brief van een merk dealer van jouw auto.De RDW heeft zelf boter op zijn hoofd, en verkoopt jouw gegevens.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!