Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Rapporten medische missers moeten openbaar'

30-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis930x520
Medische missers door ziekenhuizen moeten door de Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) via internet openbaar worden gemaakt zodat instellingen van elkaars fouten kunnen leren. Ziekenhuizen zijn verplicht calamiteiten te melden, maar doen dat niet altijd. Als argument daarvoor wordt gegeven dat het niet altijd duidelijk is of het om een calamiteit gaat.
Nieuwe definitie
Minister Schippers wil daarom naar een nieuwe definitie van het begrip calamiteit, zegt ze in de uitzending op woensdag van het onderzoeksprogramma Zembla. Ze laakt het beleid van ,,luiken dicht'' door sommige instellingen. Ze zegt meer vertrouwen te hebben in ziekenhuizen die openheid betrachten.
Meer bevoegdheden
De minister van Volksgezondheid wil meer bevoegdheden voor de IGZ. Niet alleen moeten de zogenoemde calamiteitenrapporten worden gepubliceerd, ook moet de inspectie een arts op non-actief kunnen zetten in afwachting van de medische tuchtzaak. ANP
Meer lezen? Klik hier  voor het gehele bericht van Zembla!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

harryromijn
harryromijn30 mei 2016 - 13:14

Mijn vrouw kwam in 1981 na overreden te zijn door een stadsbus, in het oude AZU binnen. Grote wonden aan beide benen, dus de chef de clinique alsmede een ander  chirurgisch “opperhoofd” bestolen: een been helemaal en de ander boven de knie eraf.  Een jonge chirurg protesteerde: “zo’n jonge vrouw, Ik verzuip haar desnoods in de peniciline”, en .. mocht zijn toch een fors beetje experiment uitvoeren. Helaas, dankzij het overmatig gebruik in Indonesiëen haar vroegere woonplaats was ze fors minder gevoelig voor dat medicijn. 4 xover in de ijsklontjes gelegd na een operatie om af te koelen. Jonge chirurg haast in paniek. 5e operatie moest gebeuren, doch.. hij durfde nietmeer. Niet opereren was zeker fataal geweest. Dus.. dokter… niet teveel bij uw patiëntenbetrokken raken en…opereren. Operatie moest dag uitgesteld worden. Een groep studenten met prof kwam langs. Eén van de studenten dacht, dat misschien mevrouws schildklier te snel werkte. Joch mocht zijn medische testje doen en… BINGO ! Per direct speciale medicijnen.Twee dagen daarna de operatie, en nix koortsexplosie. Maand daarna op proef naar huis. Na nogal wat operaties loopt en fietst mijn vrouwnog steeds, met nogal wat litteken weefsel, dus nix rok ooit aan. Niet sterk genoeg om een brommer aan te trappen, of een heuvel te beklimmen, doch… U hoort mij nooit meer over een medische misser, want.. eigenlijkloopt mijn vrouw daarom nog steeds.Worden dit soort zaken ook opgenomen ?

simon55
simon5530 mei 2016 - 13:13

Dan kunnen ze beter n krant uitgeven die brabbel je n hele week zo vol

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!