Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rapport baant weg voor energie zonder CO2

13-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_02.jpg
Het is mogelijk om Europa in de toekomst van energie te voorzien, zonder dat daarbij het broeikasgas CO2 vrijkomt. Dat staat in een rapport van de European Climate Foundation, dat dinsdag in Brussel wordt aangeboden aan Günther Oettinger, de eurocommissaris voor energie.
Een CO2-neutrale energiesector in 2050 is haalbaar. Op de lange duur vallen de kosten niet hoger uit dan bij een energievoorziening zoals die nu is en waarbij dus wel CO2 vrijkomt. Daarvoor is wel nodig dat de investeringen in energie de komende vijftien jaar verdubbelen. In het rapport wordt er dan ook voor gepleit om vóór 2015 actie te ondernemen. In de zogeheten Routekaart 2050 wordt uitgegaan van vier scenario's om te komen tot een CO2-neutrale energievoorziening. In één scenario wordt uitgegaan van 40 procent duurzame energie én daarnaast van onder meer kernenergie en ondergrondse opslag van CO2. Er is ook een scenario met 100 procent duurzame energie, waarbij geen kernenergie nodig is en waarbij alleen CO2 van de zware industrie wordt opgeslagen. Het gaat dus om een toekomstige energievoorziening waarbij vooral gebruik gemaakt wordt van zon, wind, biomassa, aardwarmte en opslag van CO2. Volgens het rapport hoeft een hoog aandeel van duurzame energie niet te leiden tot onvoldoende betrouwbaarheid van de energievoorziening. Wel zijn investeringen nodig om energie efficiënter te benutten en de elektriciteitsnetten uit te breiden en geschikt te maken voor nieuwe ontwikkelingen. Ook wordt gepleit voor een hervorming van de energiemarkt en het geleidelijk terugdringen van installaties met een hoge uitstoot van CO2. Het rapport van de European Climate Foundation bevat analyses van onderzoeksinstituten, waaronder KEMA en Energie Onderzoek Centrum Nederland (ECN). Voorzitter van de European Climate Foundation is oud-CDA-Tweede Kamerlid Jules Kortenhorst. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!