Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Ransomware 'gevaarlijker dan ooit'
26-06-2017
•
leestijd 2 minuten
•
72 keer bekeken
•
Het aantal slachtoffers van gijzelsoftware is vorig jaar gestegen met 11,4 procent. Computerbeveiliger Kaspersky meldt dat op basis van de statistieken van zijn virusscanner. Miljoenen gebruikers van Kaspersky hadden tussen april 2016 en maart 2017 te maken met de zogeheten ransomware.
Gijzelsoftware op computers
Vaak merk je hier als gebruiker niet veel van omdat de virusscanner een aanval weet te verijdelen. In de gevallen dat het de kwaadwillende wel lukt, wordt er gebruik gemaakt van een methode die nieuwer is dan in de database van je scanner voorkomt. Hoe vaak ransomware wel succesvol was heeft het bedrijf niet naar buiten gebracht. Ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, is een virus dat je computer of bestanden versleuteld. Je kan vaak weer bij je bestanden na betaling van 'losgeld' ('ransome' in het Engels). Vooral ransomware dat bestanden versleutelt is immens populair bij cybercriminelen.
TeslaCrypt-ransomware
Nog niet zo lang geleden waren instellingen en bedrijven in de ban van de Wannacry-ransomware. In korte tijd werden een honderdduizenden computers getroffen door dit virus. Het virus is uiteindelijk door een vrij eenvoudige methode de das omgedaan. Dit onderstreept het grote gevaar van ransomware. Er is relatief weinig kennis van programmeren nodig om een dergelijke aanval op te zetten. Ook wordt er software te koop aangeboden op internet waarmee een soortgelijke aanval in principe voor vrijwel iedereen toegankelijk is. Wannacry komt niet voor in de top-10 van meest gebruikte ransomware. Het meest gebruikt is het zogenaamde Teslacrypt. Dit is een virus dat je bestanden versleutelt en jou sommeert een bedrag van 500,- te betalen. Als de gebruiker hier niet direct gehoor aan geeft wordt het bedrag verdubbeld.
Ook goed nieuws
Er is ook goed nieuws te melden: het aantal internetters dat werd geconfronteerd met ransomware op mobiele telefoons en tablets nam af met 4,6 procent. Mobiele telefoons en tablets zijn voor aanvallers sowieso minder interessant, omdat het moeilijker is om er op in te breken. In tegenstelling tot gewone computers kan er namelijk niet zomaar een programma worden uitgevoerd. Kaspersky denkt dat de daling te maken heeft met de betere samenwerking door antivirusbedrijven. Hierdoor kunnen gegevens worden uitgewisseld onderling en zijn virusdatabases uitgebreider dan ooit. Bron: NOS/Kaspersky