Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ranking-sites geven te weinig informatie'

10-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
zorgsites.jpg
Er komen steeds meer sociale netwerken over de zorg op internet. Patiënten kunnen daar ervaringen delen of artsen beoordelen. Maar de 'ranking sites' hebben voor- en nadelen.
Zorgkaart Nederland
Iedere Nederlander kan tegenwoordig op de website zorgkaartnederland.nl de huisarts, tandarts, ziekenhuis of fysiotherapeut beoordelen en waarderen. Daarmee wordt de kwaliteitsbeleving van zorgverleners en instellingen goed zichtbaar. Hierover is echter wel discussie ontstaan, omdat de beoordeling erg subjectief is. Zo zouden huisartsen hun eigen praktijk positief kunnen beoordelen. De website is een initiatief van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Het initiatief wordt ondersteund door zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea.
Zorg kan altijd beter
Op zorgkanaltijdbeter.nl kunnen mensen ervaringen in de zorg melden en daarbij ook een oplossing aandragen. Het doel hiervan is dat oplossingen mogelijk ook gerealiseerd worden. Maar er kan niet gereageerd worden op een afzonderlijk idee van andere gebruikers. Zorgverzekeraar CZ zit achter deze website. CZ belooft de komende jaren aan de slag te gaan met ideeën die door gebruikers worden geopperd. Volgens de zorgverzekeraar worden oplossingen die snel te realiseren zijn meteen opgepakt. Voor grotere problemen zullen ze samenwerking met andere zorgverleners zoeken.
Zoek dokter
Op zoekdokter.nl kun je artsen zoeken en beoordelen. Op deze website kun je op tien punten je mening op een schaal van slecht tot uitstekend geven. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om een recensie over artsen of behandelingen te schrijven en je kunt het laatste gezondheidsnieuws vinden. De bedoeling van zoekdokter.nl is dat mensen op basis van dokterbeoordelingen een dokter kunnen zoeken. Maar naast patiënten is de website ook toegankelijk voor artsen om die ook in de gelegenheid te stellen om gedachten met elkaar te wisselen. In tegenstelling tot de andere twee 'ranking sites' is deze website niet afhankelijk van artsen, zorginstellingen, zorgverzekeraars of welke partij in de gezondheidszorg dan ook.
Nuttig?
De vraag is echter of deze netwerksites voor de zorg wel nuttig zijn. Guy Widdershoven, hoogleraar medische ethiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zei in Metro dat deze beoordelingssites te weinig informatie geven. Widdershoven stelt twee soorten websites naast elkaar. De websites waarin punten worden gegeven vindt hij minder informatief dan websites waar ervaringen met elkaar worden gedeeld. Deze laatste zijn voor hem waardevoller. Volgens Widdershoven schuilt het gevaar echter niet in de beoordeling van artsen, maar hij denkt dat mensen meer waarde hechten aan meningen van familie, vrienden en kennissen dan van totaal vreemden. Hij benadrukt dat de sites er niet zorgwekkend uitzien, maar het wordt wel een probleem als mensen naar de cijfers gaan kijken. Als bijvoorbeeld sterftecijfers van ziekenhuizen worden vrijgegeven, kan een ziekenhuis onterecht een negatief imago krijgen. Bron: Metro / Zorgkaartnederland.nl / Zorgkanaltijdbeter.nl / Zoekdokter.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!