Kassa

'Randstad aantrekkelijker door afnemen files'

23-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amsterdam_14.jpg
Steden in de Randstad worden steeds aantrekkelijker als woonplaats en steden die buiten de Randstad liggen, krijgen het steeds moeilijker doordat het aantal voorzieningen in die plaatsen afneemt. Dat blijkt uit de 15e editie van de Atlas voor gemeenten, die donderdag verschijnt.
Top 10
De lijst van aantrekkelijkste steden wordt aangevoerd door Amsterdam, Utrecht en Amstelveen. In de top 10 staan nog maar twee steden van buiten de Randstad: Den Bosch op de vierde plaats en Nijmegen op nummer zeven. De files in de Randstad nemen af en daardoor worden steden in dat gebied populairder als plaats om te wonen en te werken.
Filedruk
De belangrijkste dalers ten opzichte van vorig jaar zijn plaatsen buiten de Randstad, zoals Leeuwarden, Venlo, Zwolle en Arnhem. Die hebben de afgelopen jaren nog wel geprofiteerd van de toenemende filedruk in de Randstad. Maar nu de bereikbaarheid daar is verbeterd, ondervinden de dalers buiten de Randstad daar nu nadeel van, blijkt uit het onderzoek.
Groene steden
De opvallendste stijgers in de lijst zijn Amersfoort, Hilversum en Almere. Onderaan de lijst van aantrekkelijke steden staan Emmen (50), Spijkenisse (49) en Sittard-Geleen (48). De Atlas voor gemeenten heeft ook een lijst opgesteld met 'groene steden'. Die wordt aangevoerd door Nijmegen, met Helmond en Heerlen als nummer 2 en 3. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!