Kassa

Radboudumc wil discussie over zorgkosten

14-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 geld zorg
Moet de maatschappij betalen voor dure behandelingen die het leven slechts enkele maanden verlengen? Of voor kostbare behandelingen van een orthodontist om tanden recht te zetten en IVF bij onvruchtbaarheid? Het Radboudumc wil met een forum van 24 burgers een discussie op gang brengen over de vraag of wij met zijn allen moeten opdraaien voor zorgkosten waarbij mensen soms ook een eigen verantwoordelijkheid hebben.
Burgerforum
Volgens het academisch ziekenhuis wordt er nu nog te weinig gesproken over ,,het onbegrip en de onvrede in de maatschappij'' rond zorgkeuzes die gemaakt worden. Het 'burgerforum', mensen die geselecteerd zijn met behulp van een steekproef uit de Nederlandse samenleving, gaat deze maand en in oktober met elkaar in discussie over deze dilemma's. Dat moet leiden tot een visie, die tijdens een conferentie in het voorjaar wordt gepresenteerd.
Dure behandelingen
In Nederland bedragen de zorguitgaven een slordige 95 miljard euro, ofwel 14 procent van het nationaal inkomen. Bij ongewijzigd beleid stijgt dit volgens het Radboudumc naar 22 procent in 2040. De kostenstijging komt grotendeels door nieuwe dure behandelingen. ,,Op termijn is dit onhoudbaar en vraagt om het maken van keuzes. Dit blijkt in de praktijk echter lastig. Er is nauwelijks maatschappelijk draagvlak voor het beperken van dure behandelingen, mede door gering besef dat het maken van keuzes in de zorg onvermijdelijk is'', aldus het universitair ziekenhuis. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!