Kassa

Rabobank moet 774 miljoen euro betalen

29-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_Rabobank_11.jpg
Rabobank heeft schikkingen van in totaal 774 miljoen euro getroffen vanwege fraude met belangrijke rentetarieven. Een chronologisch overzicht van de affaire die de financiële wereld al een aantal jaren bezighoudt.
- zomer 2007
Britse en Amerikaanse toezichthouders krijgen de eerste aanwijzingen dat het Liborrentetarief kunstmatig laag wordt gehouden. In de daaropvolgende periode wordt duidelijk dat het belangrijke rentetarief al vanaf 2005 door medewerkers van verschillende banken wordt gemanipuleerd.
- september 2011
Ook de Nederlandse Rabobank wordt in verband gebracht met het schandaal. In de VS starten gedupeerde beleggers collectieve rechtszaken tegen een aantal banken, waaronder Rabo, om hun schade te verhalen.
- juni 2012
Het Britse Barclays is de eerste bank die wordt beboet omdat medewerkers sjoemelden met de rentetarieven. De boete van zo'n 330 miljoen euro is het resultaat van een schikking met Britse en Amerikaanse autoriteiten in een onderzoek dat zich inmiddels uitspreidt over meer dan 20 banken en 12 toezichthouders. Later krijgen ook de Royal Bank of Scotland (circa 460 miljoen euro) en het Zwitserse UBS (bijna 1,1 miljard euro) een boete.
- juli 2012
De Nederlandsche Bank (DNB) bevestigt deel te nemen aan een internationaal onderzoek naar de Liborfraude, vermoedelijk wegens mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij het schandaal. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) werkt mee.
- oktober 2012
Aanklagers in de VS dagvaarden Rabobank samen met acht andere banken. Het was al bekend dat autoriteiten in verscheidene landen de betrokkenheid van Rabobank in de fraudezaak onderzochten, maar van een officiële dagvaarding was nog geen sprake. Eerder hadden zeven andere banken al te horen gekregen dat zij verdachte zijn.
- februari 2013
Ingewijden melden aan persbureau Bloomberg dat Rabobank moet rekenen op een boete van minstens 337 miljoen euro vanwege zijn rol in het Liborschandaal.
- augustus 2013
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers zegt Rabobank dat de bank alvast een flink bedrag opzij heeft gezet voor een schikking in de Liborzaak. Hoe hoog die voorziening is, werd niet gemeld.
- september 2013
Rabobank krijgt samen met 12 andere banken nog een aanklacht aan de broek in de affaire. Volgens de Amerikaanse financiële instelling NCUA leidde het gesjoemel met het Libortarief tot inkomstenverlies bij vijf coöperatieve banken. Die banken zijn inmiddels failliet.
- oktober 2013
The Financial Times schrijft dat de boete van Rabobank waarschijnlijk hoger gaat uitvallen dan verwacht. De krant spreekt op basis van bronnen van een bedrag van circa 725 miljoen euro. De schikkingen bedragen uiteindelijk 774 miljoen euro. ANP

Meer over:

rabobank, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Rechtvaardigheid
Rechtvaardigheid31 okt. 2022 - 14:43

Verdere verloop van de problemen rondom het erfpacht van de woning van een oude man van 99 jaar. Het Hoger beroep zal plaats vinden op 21 november 2022 en mijn vriend wordt bijgestaan door een Advocate Mevr. Marion Bokkerink uit Deventer. Zij heeft ook het proces in mei 2022 verdedigd. Nu is er een schrijven gekomen van de Rabobank, vanwege dat we de woning van onze vriend tijdelijk verhuren, tegen de regels, zodat de hypotheek wordt beëindigd. Destijds heb ik namens mijn vriend schriftelijke toestemming gevraagd aan de Rabobank voor deze tijdelijke verhuur, omdat er geld nodig was voor reparatie. Hierop kwam geen antwoordt van de Rabobank. Diverse keren de moeite genomen om telefonisch contact met de Rabobank te hebben, maar helaas geen definitief antwoordt. Er kwam ook geen toestemming voor de aankoop van mijzelf voor deze woning, niet door de verpachters en de Rabobank . Nu is de permanente bewoning niet meer van kracht. Een verlies van de waarde van de woning van zeker € 50.000. De 2 verpachters zullen deze informatie aan de Rabobank hebben doorgegeven, betreffende de tijdelijke verhuur. In feite een schending van de privacy. Daarentegen, eist de Gem Epe, in het bestemmingsplan Buitengebied, ten aanzien van recreatieparken, dat deze bedrijfsmatig moeten worden geëxplodeerd. Zelfs zijn processen hierover door de Gem. Epe gevoerd, met succes. De Rabobank is hiervan op de hoogte, het hele bestemmingsplan heb ik hen toegestuurd. Zouden jullie ons hierbij kunnen helpen

Rechtvaardigheid
Rechtvaardigheid31 okt. 2022 - 14:05

Sinds jaren behartig ik de belangen van een zeer oude vriend, van 99 jaar. Hij heeft een kleine woning in Emst. Sinds 2 jaar woont hij in een zorginrichting. Zijn vrouw is 26 jaar geleden overleden. Zijn huis staat op erfpacht en behoort aan 2 jonge mannen.De woning had ernstige achterstallig onderhoud , volgens 2 makelaars onverkoopbaar. Ik ben zijn erfgename , maar op de woning rust een hoge hypotheek bij de Rabobank. Wij, mijn zoon en dochter besloten om de woning op te knappen. Omdat er een permanente vergunning op de woning rustte, die verloren zou gaan, indien de huidige bewoner gedurende een jaar niet in de woning zou verblijven, besloot ik om de woning te kopen. Mijn vriend was blij met dit besluit. Maar op mijn vraag aan de beide verpachters kwam geen antwoordt. Tijdens een gesprek met beide verpachters stelden ze voor, indien ik akkoord zou gaan met een jaarlijkse pacht van € 7000, 00 per jaar 3 x de huidige prijs en ongezien akkoord kon gaan met het nieuwe erfpachtcontract dan zou ik toestemming krijgen voor de aankoop. Het oude erfpachtcontract eindigden op 31 december 2021. Ondanks schriftelijke toestemming dat er een nieuw erfpachtcontract zou worden aangeboden is dit nooit gerealiseerd. Wel eiste ze dat eind januari 2022 dat de woning per 1 april 2022 opgeleverd diende te worden. De Rabobank wilde de woning aan de verpachters verkopen. Via een gerechtelijke procedure, is mijn vriend in het gelijk gesteld. Nu zijn ze in Hoger Beroep gegaan. Tel 0638438856

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!