Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rabobank kritisch over aanpakken tophypotheek

21-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3951633.jpg
De Rabobank zet grote vraagtekens bij het besluit van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om een einde te maken aan de tophypotheek. Voor de consument betekent het dat de overdrachtsbelasting, 6 procent van de koopsom van het nieuwe huis, en de notariskosten niet meer in de hypotheek gefinancierd worden. Veel mensen zullen daardoor een persoonlijke lening afsluiten, waardoor ze belastingaftrek missen.
,,Starters en doorstromers zullen dus duurder uit zijn'', zegt Martijn de Jong-Tennekes, die specialist woningmarkt is bij de Rabobank, de marktleider bij het verstrekken van hypotheken in ons land.
,,Je kunt je afvragen wat de AFM beoogt met deze maatregel. Bij minder dan één procent van alle huizenverkopen gaat het om een gedwongen verkoop. En de mensen komen dan niet in de problemen door een tophypotheek, maar door incidenten als echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Bovendien kun je je afvragen of het moment gunstig is voor zo'n maatregel, gezien de huizenmarkt'', zegt De Jong-Tennekes.
Hij juicht het toe dat de AFM strenger gaat toezien op het naleven van de maatregel dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan 4,5 keer het jaarinkomen: ,,Dat is zo afgesproken in een gedragscode.''
De Consumentenbond staat wel achter het aanpakken van de tophypotheek, maar vindt dat er dan ook streng toezicht moet zijn op hypotheekadviseurs. Volgens een woordvoerster van de bond kunnen mensen de dupe worden van een advies dat niet op maat gesneden is.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!