Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rabobank: Kabinet verlengt gebrek economische groei'

13-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_Rabobank_12.jpg
De Nederlandse economie vertoont volgend jaar naar verwachting nog geen groei en dat is voor een groot deel het gevolg van kabinetsbeleid. Dat stelden Rabobank-economen Wim Boonstra en Hans Stegeman woensdag bij de presentatie van hun Visie op 2014.
'Nulgroei in 2014'
Anders dan collega's van ABN Amro, het Centraal Planbureau en de Europese Commissie handhaven de economen hun eerdere verwachting dat Nederland in 2014 afkoerst op een nulgroei. Voor 2013 ramen zij nog een krimp van 1,25 procent. De export slaagt er volgens hen voorlopig dus niet in de economie te doen plussen.
Het grote probleem is het overheidsbeleid, legt Stegeman uit. Dat is de laatste jaren vrijwel uitsluitend gericht op het verkeerde probleem: het oplossen van het eigen begrotingstekort. In plaats van extra bezuinigen, zou het kabinet er volgens hem echter juist alles aan moeten doen om de koopkracht te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door de belasting te verlagen of de toeslag op kinderbijslag te verhogen.
Ook door de salarissen van ambtenaren op te schroeven zou extra geld in de economie kunnen worden gepompt, en wordt de koopkracht van een grote groep mensen iets verbeterd.
Naar inschating van Rabo's hoofdeconoom Boonstra zou Nederland voor dergelijke maatregelen best ruimte kunnen krijgen van de Europese Commissie. ,,Waarom kreeg Frankrijk 2 jaar en Nederland maar 1 om het begrotingstekort terug te dringen? Omdat Nederland om 1 jaar had gevraagd. We hadden Brussel ook om 3 jaar kunnen vragen. Dan hadden we dat vast ook gekregen.''
'Nog een van de rijkste landen'
Boonstra en Stegeman wijzen erop dat Nederland ondanks alles nog steeds een van de rijkste landen van Europa is. En onze concurrentiekracht is ook nog steed goed. ,,We zitten in een balansrecessie. De bestedingen liggen op een extreem laag niveau, maar het is niet zo dat er geen geld is. We hebben een gigantisch spaaroverschot. Ons vermogen zit alleen voor een groot deel in huizen en pensioenen.''
Dat pensioenfondsen nu moeite hebben om hun dekkingsgraad op peil te houden ligt volgens Boonstra vooral aan het feit dat die graadmeter tegenwoordig is gekoppeld aan de marktrente. Dat zou beter kunnen worden teruggedraaid, vindt hij.
Stegeman zegt verder dat het in zijn ogen onhandig is geweest van de overheid dat het aflossen op hypotheken nu zo wordt gestimuleerd. Relatief gezien vinden er in Nederland maar weinig gedwongen verkopen plaats, benadrukt hij. Voor een grote groep mensen is het volgens hem helemaal niet verstandig om hun geld aan aflossen te besteden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!