Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rabobank: huizenprijzen stijgen in 2021 nog sneller

13-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
438 keer bekeken
  •  
woning huis hypotheek woz verkopen koop 1127
De huizenprijzen stijgen dit jaar nog sneller dan eerder gedacht, zeggen economen van Rabobank. Zij zien de prijzen sinds de vorige schatting sneller oplopen en gaan er nu vanuit dat huizen in 2021 14,4 procent duurder worden.
Daarna houdt het niet op: voor 2022 voorziet de bank ook een flinke stijging, met 11,5 procent. "Voor starters is dit een sombere boodschap", zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van Rabobank. Volgens hem betekent een stijging van de prijs van een woning met 90.000 euro dat een koper bij de huidige hypotheekrente dertig jaar lang hogere maandlasten heeft van zo'n 300 euro. "Zo werkt het op een iets later moment kunnen kopen van een huis dus decennialang door op de financiële ruimte die huishoudens hebben", aldus Groot.

Regionale verschillen

Volgens de Rabobank zijn de regionale verschillen in de ontwikkeling van de prijs groot. De bank voorziet dat de waarde van een woning in Flevoland dit jaar en volgend jaar het meest toeneemt. Ze rekenen in de provincie op een gemiddelde prijsstijging van 20 procent dit jaar en 15 procent in 2022. In de regio Amsterdam neemt de stijging naar verwachting het minst snel toe, omdat de prijzen daar al eerder hard zijn gestegen.

Nieuwbouw blijft achter

Nieuwbouw blijft achter Deskundigen waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken. "De nieuwbouw blijft vooralsnog achter bij de aantallen die nodig zijn om het woningtekort in te lopen", aldus Groot. "Om 100.000 woningen per jaar te kunnen bouwen, zal de productie per werknemer in de bouwsector flink omhoog moeten. Dit vereist meer gebruik van arbeidsbesparende technieken, zoals prefab bouwen." ANP
Hoge huren, lange wachtlijsten, jongeren die noodgedwongen jarenlang bij hun ouders moeten blijven wonen omdat er geen betaalbare woonruimte is... Bekijk de update over de wooncrisis uit Kassa van zaterdag 11 september.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!