Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rabo: tekenen van prijsherstel op woningmarkt

15-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Logo_Rabobank_13.jpg
De Rabobank signaleert de eerste tekenen van prijsherstel op de woningmarkt. Maar echte stabilisatie van de huizenprijzen vindt waarschijnlijk pas in de loop van volgend jaar plaats, staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van de grootse hypotheekverstrekker van Nederland.
Positief verrast
De economen van Rabo zeggen positief verrast te zijn over de ontwikkeling van de huizenprijzen. ,,Marktwerking komt geleidelijk op gang. In het derde kwartaal kenmerkte relatieve beleidsrust de markt. Er waren geen verrassingen, ook niet in de Miljoenennota’’, stelden ze.
PBK-index
De economen wijzen erop dat de prijzen van bestaande koopwoningen die het CBS en het Kadaster in het derde kwartaal registreerden, voor het eerst in 3 jaar iets hoger uitkwamen dan een kwartaal eerder. Hun zogeheten PBK-index pluste met een bescheiden 0,4 procent.
Nog geen sprake van blijvend prijsherstel
Van blijvend prijsherstel is niettemin nog geen sprake. Voor de komende kwartalen sluit Rabobank op kwartaalbasis een nieuw minnetje nog niet uit. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen in het derde kwartaal bovendien nog steeds gedaald (min 5 procent) en in vergelijking met 2008 ligt het prijsniveau nu nog zo’n 20 procent lager.
Toename vertrouwen
Het aantal transacties en het vertrouwen in de woningmarkt zijn wel weer aan het toenemen, maar volgens het rapport kan ,,een markt die ruim 5 jaar lang een neerwaartse spiraal kent, niet binnen een kwartaal uit het dal klimmen.’’ Willen de prijzen echt stabiliseren, dan moet er eerst nog een krapte op de markt ontstaan.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!