Kassa

Raad voor Volksgezondheid: Overheid moet schulden burger overnemen

20-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1826 keer bekeken
  •  
schulden geld 1127

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RvS) adviseert de overheid een fonds op te zetten waarmee ze burgers van problematische schulden kan verlossen: een zogenoemde 'nationale saneringsopgave', zo schrijft het AD. Daarbij moet de staat het risico lopen dat niet al het geld terugkomt.

Nu al zijn er ruim 600.000 huishoudens met problematische schulden. Kern van het plan is dat gemeenten de schuldeisers afkopen, het restant van de schulden overnemen en met inwoners een betalingsregeling afspreken. Binnen drie jaar moeten zij schuldenvrij zijn. Als zij dat geld toch niet terug kunnen betalen, dan moet de staat daarvoor garant staan via een fonds.

Vangnet

Sommige gemeenten pionieren al met een dergelijk saneringskrediet, maar andere zijn huiverig voor de financiële risico’s. Die kan het Rijk wegnemen door te investeren in een vangnet, vindt de RVS.

Schuldenproblematiek staat wel op het netvlies bij de overheid, maar er wordt te weinig resultaat geboekt. ‘Versterking en versnelling is nodig’, zeker nu de prijzen voor energie en levensmiddelen snel stijgen, luidt de aanbeveling van RVS.

Schuldenregister en nazorg

Daarom is er op korte termijn een beleidswijziging nodig, die meer is gericht op preventie en sanering van schulden, en die mensen meer perspectief biedt op een schuldenvrij leven. Daarbij hoort ook dat mensen in een centraal schuldenregister kunnen zien bij wie ze in het krijt staan, zonder dat schuldeisers daar bij kunnen. Daarnaast zouden mensen die uit de schulden zijn langer nazorg moeten krijgen.

Zonder hulp komen de ruim 600.000 Nederlandse huishoudens die diep in de schulden zitten, er namelijk niet meer uit. Heel Nederland bekreunt zich over hogere energieprijzen en duurdere boodschappen. Maar mensen die het tot voor kort nog nét allemaal konden bolwerken, hebben het grootste probleem. Bijna drie miljoen huishoudens hadden al voor de hoge inflatie moeite om elke maand de rekeningen te betalen. De kans dat zij nu alsnog in de schulden raken, is groot.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

rinuszwam
rinuszwam20 apr. 2022 - 12:03

Naaste de diverse andere sociale/maatschappelijk problemen is het aspect Schulden een probleem welke in principe helemaal niet hoeft te zijn ! Het financieel/Economisch systeem is gericht op de individuele hebzucht van de Mens! Werkende mensen én niet Werkende mensen . Rechtvaardige én Eerlijke verdeling van de opbrengst door menselijk handelen zou al een grote stap in de goede richting zijn , waarbij ieder mens zonder schulden fatsoenlijk kan leven !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!