Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Raad onderzoekt salmonellabesmetting in zalm

22-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zalm_3_01.jpg
De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de salmonella-uitbraak die is veroorzaakt door zalm. Dat heeft de raad dinsdag bekendgemaakt.
Omvang aanleiding onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek zijn ,,de omvang en het verloop van de besmetting’’, meldt de raad. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe het betrokken visverwerkingsbedrijf, Foppen, ,,als onderdeel van de keten van voedselproductie met het risico van salmonellabesmetting is omgegaan’’, aldus de raad in een verklaring.
Veel slachtoffers
Bijna 1000 Nederlanders werden ziek na het eten van besmette gerookte zalm van Foppen. Drie mensen zijn er vermoedelijk aan overleden. In de Verenigde Staten zouden circa 100 mensen ziek zijn geworden.
Overheidsoptreden ook onderzocht
In het onderzoek bekijkt de raad ook hoe de overheid en Foppen de salmonellabesmetting hebben aangepakt en bestreden. Onderzoeken van de raad zijn gericht op lessen voor de toekomst en op het voorkomen van herhaling van bepaalde voorvallen. Schuldvraag en aansprakelijkheid blijven buiten beschouwing.
Zondag meldde Foppen dat mensen die ziek zijn geworden een schadevergoeding kunnen krijgen. Bedragen zijn nog niet bekend. De hoogte van de vergoeding hangt onder meer af van de concrete kosten die mensen hebben gemaakt. Een aantal slachtoffers wil aangifte doen tegen de visfabrikant, om op die manier justitie te laten uitzoeken of er sprake is geweest van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!