PVV'er vertrouwt economie minst, D66'er meest
17-08-2015
• leestijd 2 minuten
Het consumentenvertrouwen is onder PVV-stemmers het laagst en onder D66-kiezers het hoogst, heeft Maurice de Hond de afgelopen week gepeild. Hij meldt zondag dat het vertrouwen in de economie onder PVV'ers op min 44 uitkomt, dat van D66'ers op plus 36. De scores van alle partijen bij elkaar genomen, staat het consumentenvertrouwen nu op 8. Op het dieptepunt in 2012 was dat min 40.
Volgens de VVD-kiezers heeft de regering in sterke mate bijgedragen aan het herstel van de economie; 39 procent van de ondervraagde VVD'ers zegt dat. Van de PVV'ers is slechts 2 procent het daarmee eens en van de SP-kiezers 4 procent. 78 procent van de PVV-stemmers en 73 procent van de SP'ers vindt juist dat de regering daar amper toe heeft bijgedragen.
Op de vraag van De Hond hoe de regering moet omgaan met ,,de verbeterde economie en ruimere begrotingsmogelijkheden'', zeggen VVD-, PVV- en PvdA-kiezers: verlaag de belasting op werk en verlaag de BTW. CDA-kiezers willen dat meer geld uitgeven wordt aan defensie en dat de belasting op werk wordt verlaagd. D66'ers vinden ook het verlagen van belasting op werk belangrijk en er zou meer uitgegeven moeten worden aan onderwijs. GroenLinks-kiezers zeggen: meer uitgeven aan vluchtelingen en aan onderwijs. 50PLUS-kiezers willen verlaging van de BTW en minder belastingen voor ouderen.
Sinds half mei zijn er volgens De Hond nauwelijks verschuivingen geweest in de peilingen over aantallen zetels in de Tweede Kamer. ,,Ook de afgelopen twee weken zien we amper verschuivingen. Alleen gaat de PVV één zetel omhoog en GroenLinks één zetel omlaag.'' De PVV zou 22 zetels krijgen als er nu verkiezingen zouden zijn, GroenLinks dertien. De VVD is de grootste in de peiling met 24 zetels, gevolgd door PVV, SP en CDA met 22 zetels en D66 met 17. De PvdA staat op negen zetels, ChristenUnie op zes. ANP