Kassa

PVV en D66 tegen hogere 'alcoholleeftijd'

27-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bier-pils.jpg
Het plan om de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken te verhogen naar 18 jaar, is dinsdag in de Tweede Kamer alleen afgewezen door de PVV en D66. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP is voor vanwege de gezondheidswinst voor jongeren. ,,Wij willen wij onze jeugd beschermen en de wet aannemen die hen beter beschermt'', aldus Mona Keijzer (CDA).
Symboolpolitiek
Fleur Agema (PVV) noemt de hogere alcoholleeftijd juist symboolpolitiek. D66'er Vera Bergkamp vindt dat de aanpassing te snel komt. Sinds 1 januari zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben op straat. Bergkamp wil eerst weten of die aanpassing wel goed wordt gehandhaafd en ook of die effect heeft.
Goede bedoelingen
Agema erkent de goede bedoelingen, maar vindt dat de hogere leeftijd niets verandert aan de realiteit dat kinderen die nog niet eens 16 jaar zijn in het ziekenhuis belanden omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. ,,Het is crisis, laten we het hebben over echte problemen. De sluiting van verzorgingshuizen is ook niet al te best.’’
Eerst voorlichting
VVD’er Arno Rutte ziet de leeftijdsverhoging liever pas over 2 jaar ingaan, na een periode van intensieve voorlichting. Toch steunt ook hij het plan waardoor jongeren pas later met alcohol in aanraking komen. Alcohol is geen kinderspel, aldus Rutte. De VVD vond 16 jaar altijd een goede leeftijd, maar stemde er in het regeerakkoord mee in om de leeftijd voor gebruik en bezit van alcohol op te trekken naar 18 jaar.
Brede vraag naar hogere leeftijd
Rutte's coalitiegenoot Myrthe Hilkens (PvdA) kan het niet snel genoeg gaan. Volgens haar is er in de maatschappij een brede vraag naar de hogere leeftijd. Ondanks zorgen om de handhaving, wil ze geen uitstel. ,,De gezondheidsvoordelen gaan voor. Hoe eerder we hiermee beginnen, hoe eerder de veranderingen volgen.’’
Jongerenorganisaties tegen
De jongerenorganisaties van VVD (JOVD) en SP (JS) noemen de maatregel ,,pure symboolpolitiek''. Ze vinden dat het nu al bijna onmogelijk is om de leeftijdsgrens van 16 jaar te controleren en riepen de Kamer dinsdag op om niet akkoord te gaan met deze ,,bezopen'' maatregel.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!