Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA: zoutgehalte in producten moet omlaag

27-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zout_22.jpg
Om zeker te weten dat het echt wat wordt met de afspraak om minder zout in voedsel te verwerken, komt de PvdA met een wetsvoorstel. Tweede Kamerlid Agnes Wolbert kondigde dat maandag aan.
Akkoord voedingsindustrie
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) sloot afgelopen week een akkoord met de voedingsindustrie. Een van de doelen is dat het zoutgehalte in producten omlaag gaat. Net als de Consumentenbond vinden PvdA, SP, D66, CDA en ChristenUnie deze afspraken te vrijblijvend. Voor PvdA-Kamerlid Wolbert reden om zelf aan de slag te gaan. Zij wil dat de Kamer naar de wet kan grijpen als de uitvoering van het akkoord niet opschiet.
Aanpak
Wolbert: ,,We zijn nu al jaren op weg. Nederlanders krijgen zonder dat ze het kunnen beïnvloeden gemiddeld 8 gram zout binnen in plaats van de aanbevolen 6 gram. Wij willen de aanpak van de minister kracht bijzetten. Als de gemaakte afspraken niet werken, dienen we de wet in.'' Omdat bedrijven volgens haar wel degelijk stappen zetten, wilde Schippers vorig naar nog niet denken aan wetgeving.
Andere normen
Arno Rutte (VVD) voelt er niets voor om wettelijk te regelen hoeveel zout iemand binnenkrijgt. ,,Hoeveel zout iemand binnenkrijgt, hangt erg af van wat iemand eet en of ie naar de snackbar gaat bijvoorbeeld. Bovendien hebben we een open economie en komen er spullen het land binnen. Een blikje knakworstjes uit Frankrijk kunnen we niet weren, maar moet je nou andere normen laten gelden voor de knakworsten van hier?'' Kijk hier de uitzending van Kassa terug over teveel zout in maaltijden.
ANP

Meer over:

voedsel, zout, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!