Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

PvdA wil lagere prijzen voor geneesmiddelen

5 jun 2013
  •  
leestijd 1 minuten
Pillen_3_07.jpg
De prijzen voor geneesmiddelen moeten omlaag. Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) gaat een initiatiefwet indienen om de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) aan te scherpen. Hierdoor zijn volgens hem jaarlijks honderden miljoenen euro’s te besparen.
berekening
In zijn initiatiefwet stelt Kuzu voor om een andere berekening te hanteren dan nu wordt gebruikt bij het vaststellen van de maximumprijs van geneesmiddelen. Dat is de prijs waarvoor apothekers een geneesmiddel kunnen inkopen. Momenteel wordt die gebaseerd op de gemiddelde prijzen van vergelijkbare geneesmiddelen in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Buitenland
De PvdA'er wil het aantal landen waarmee vergeleken wordt, uitbreiden naar tien: Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Ierland, Oostenrijk, België en Frankrijk. Hij wil de maximumprijs voor alle receptgeneesmiddelen vaststellen op het gemiddelde van de drie laagste prijzen in deze tien landen.
Lagere lasten
Dit model wordt ook in Noorwegen gehanteerd. Daar liggen prijzen voor geneesmiddelen tussen de 7 en 9 procent lager, aldus Kuzu. ,,Lagere prijzen voor geneesmiddelen betekenen via de premie lagere lasten voor burgers, bedrijfsleven en overheid. Deze kans mogen we niet onbenut laten.'' ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar