Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA wil buurtbewoners meer zeggenschap geven

23-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
park.jpg
Buurtbewoners moeten als eerste het recht krijgen om op een vrijkomend gebouw met een maatschappelijke functie of een stuk grond in hun wijk te bieden. Dat kunnen schooltjes of buurthuizen zijn of een stuk land waarop een buurtcentrum kan komen. Het is een opvallend onderdeel van een plan van de PvdA om mensen meer zeggenschap in hun eigen buurt te geven.
'Grip op eigen buurt'
Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal lopen goede buurtinitiatieven te vaak op niets uit door onnodige gemeentelijke regelgeving. Zij wil daarom gaan experimenteren met buurtrechten. Hierdoor moeten bewoners ,,weer grip op hun eigen buurt'' krijgen.
'Wijken en buurten zijn van hun bewoners'
,,Veel buurtbewoners willen hun buurthuis zelf beheren omdat zij ideeën hebben over hoe het beter kan. Die ruimte moeten we hun geven. Want wijken en buurten zijn van hun bewoners'', aldus Tanamal. Met buurtrechten wil zij mensen de mogelijkheid geven om voorzieningen in de wijk zelf te regelen.
Ophalen vuilnis of beheer buurthuis
Daarbij denkt Tanamal dan aan zaken zoals het ophalen van het vuilnis of het beheer van het buurthuis. Ook krijgen ze het recht om een buurtplan te maken waarin ze hun wensen over de inrichting van de wijk zetten. Dat plan moet dan opgenomen worden in de gemeentelijke voorstellen voor de buurt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!