Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

PvdA wil belasting voor grote techbedrijven

25 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
social sociale media facebook instagram twitter 930 520
De PvdA wil dat grote technologiebedrijven belasting gaan betalen over de omzet die zij halen uit digitale diensten. Omdat het niet gelukt is daar in EU-verband afspraken over te maken, moet Nederland zelf zo'n digitaks invoeren, vindt de oppositiepartij. Tot de 'doelwitten' behoren grote namen als Amazon, Facebook, Google, eBay, Netflix en Spotify.
De belasting die de PvdA voorstelt geldt alleen voor de allergrootste bedrijven, met een jaaromzet boven de 750 miljoen euro. Daarvan moet meer dan 25 miljoen euro in Nederland zijn behaald. Over die inkomsten zouden zij 5 procent belasting moeten gaan betalen.

'Digitale multinationals moeten bijdrage leveren'

,,We moeten er zeker van kunnen zijn dat iedereen een eerlijke bijdrage levert aan de maatschappij'', aldus Tweede Kamerlid Henk Nijboer en Europarlementariër Paul Tang. ,,Dat betekent dat ook digitale multinationals hun steentje moeten bijdragen.''
De PvdA wil dat inkomsten uit digitale advertenties, online-handelsplatforms, streamingdiensten en de verkoop van gebruikersgegevens onder de heffing gaan vallen. Een poging om tot een Europese digitaks te komen liep vorige maand spaak, omdat niet alle EU-lidstaten het ermee eens waren. Sommige landen, zoals Frankrijk, Oostenrijk en Spanje, hebben aangekondigd zelf met een belasting op digitale diensten te komen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar