Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA: voer één minimumuurloon in

01-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
geld portemonnee 1127
De PvdA komt op de Dag van de Arbeid met een nieuw initiatiefwetsvoorstel om één minimumuurloon in te voeren. Het Centraal Planbureau (CPB) stelt vrijdag in een doorrekening van het plan dat werknemers met het laagste loon er 3 tot 11 procent op vooruit zouden kunnen gaan. 
Als een van de weinige landen heeft Nederland geen wettelijke minimumuurloon. Het minimumloon is gebaseerd op een werkweek van 36, 38 en 40 uur. Het hoogste uurloon voor een 36-urige week is 10,60 euro bruto en voor een 40-urige werkweek is dat 9,58 euro bruto. De PvdA wil dat het minimumloon wordt vastgezet op het hoogste uurtarief van de 36-urige werkweek.

Vooruitgang op salaris

Als het hogere uurloon wordt ingevoerd voor alle medewerkers, dan zou iemand die 40 uur per week werkt er 1 euro per uur op vooruit gaan. Per week is dat 40 euro en per maand zelfs 160 euro. voor iemand met het laagste salaris is dat een flink bedrag, volgens de PvdA. 
Harde werkers zoals vakkenvullers, schoonmakers en magazijnmedewerkers moeten volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk naast waardering ook een hoger minimumuurloon krijgen. Volgens Van Dijk wordt er door kwaadwillende werkgevers en uitzendbureaus gesjoemeld met verschillende minimumuurlonen. Door de invoering van een vastgesteld minimumuurloon kan de inspectie SZW beter handhaven. Werknemers kunnen zelf ook beter bijhouden of zij voldoende verdienen, vindt Van Dijk.

Geen stijging uitkeringen

Hoewel uitkeringen zouden kunnen stijgen als het minimumloon omhooggaat, gebeurt dat niet met dit plan van de PvdA. Volgens de partij is het plan daardoor acceptabel voor zowel links als rechts.
Het CPB concludeert dat de invoering van het hogere uurtarief samen met een gemiddelde loonsverhoging van 3,6 procent dit jaar zal leiden tot een stijging van de totale loonkosten. Zij schatting die stijging in op 140 miljoen euro. Dit heeft geen effect op de overheidsuitgaven en zal ook nauwelijks invloed hebben op de werkgelegenheid, aldus het CPB.

Stijging minimumloon

In januari en juli worden minimumlonen elk jaar geïndexeerd. Vakbond FNV zet zich in voor een stapsgewijze verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur in 2022. ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!