Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
PvdA: "Taaltoets voor eerstejaars HBO-studenten"
25-11-2011
•
leestijd 2 minuten
•
69 keer bekeken
•
PvdA-kamerlid Tanja Jadnanansing wil dat er een taaltoets komt voor alle studenten die met een HBO-opleiding beginnen. Het taalniveau is namelijk beroerd, lidwoorden worden door elkaar gebruikt en straattaal dringt de collezalen binnen. Taalkundige Jan Stroop reageert.
De PvdA wil dat jongeren bij de start van de HBO-opleiding een taaltoets krijgen. Kamerlid Tanja Jadna-nansing zal daar volgende week bij de bespreking van de onderwijsbegroting voor pleiten. De reden is simpel: veel jongeren beheersen de Nederlandse taal onvoldoende. Jadnanansing zegt dat straattaal steeds vaker de collegezalen binnendringt. Maar hoe erg is het als een student tegen de professor zegt dat zijn doekoe al vóór het eind van de maand op is?
Taalkundige Jan Stroop, schrijver van het boek ‘Hun hebben de taal verkwanseld’, vindt het een goed idee. "Het klopt dat het taalniveau achterblijft en dat het goed is om jongeren daarop te wijzen." Een andere doorn in het oog is het verkeerd gebruik van lidwoorden ‘de’ en ‘het’ die door elkaar worden gebruikt. Steeds vaker wordt alleen 'de' gebruikt.
Waarom leggen we ons niet gewoon neer bij deze ontwikkeling? Stoop zegt dat Nederlands gewoon op orde moet zijn, wil je wat bereiken. "Als je dit soort fout taalgebruik in een sollicitatiebrief zet, dan kun je het schudden." Dat jongeren slecht zijn in lidwoorden komt volgens Stoop door de gemengde scholen en de invloed van allochtonen jongeren. "Allochtonen krijgen het niet met de paplepel ingegoten, en blanke kinderen nemen het over omdat de allochtone jongeren vaak een status hebben in de klas."
Stoop verwacht dat het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke en onzijdige woorden gaat verdwijnen. Ook het verschil tussen betrekkelijke voornaamwoorden 'die' en 'dat' worden door elkaar gehaald. Dat komt op laag en hoog niveau voor, tot zelf in de Tweede Kamer toe. Een onzijdig zelfstandig naamwoord krijgt het betrekkelijk voornaamwoord 'dat' en niet 'die.' Neem een zin als 'een bedrijf dat zijn jaarverslag in orde heeft', maar steeds vaker lees je 'die jaarverslag' of 'een orkest die.' Op Google kom je honderdduizenden voorbeelden hiervan tegen.