PvdA stelt huurgrens bij
21-11-2013
• leestijd 2 minuten
De inkomensgrens voor een sociaal huurhuis moet in elk geval van 34.000 naar 38.000 euro. Daarbij moet er een onderzoek komen naar de mogelijkheden om de grens verder op te trekken naar 43.000 euro. Dat zegt de PvdA. De fractie wilde eerder dat de grens meteen werd opgetrokken naar 43.000, maar heeft het voorstel nu aangepast, zo bleek woensdagavond uit de motie die de partij indiende met de ChristenUnie.
20 procent
Zo hopen de partijen meer fracties mee te krijgen. De PvdA wil nu bovendien dat 20 procent van de sociale woningvoorraad bestemd wordt voor de groepen die tussen de 34.000 en de 38.000 euro per jaar verdienen, zegt Kamerlid Jacques Monasch. De overige huizen blijven dan gereserveerd voor de mensen die minder dan 34.000 euro thuisbrengen.
Voor de verhoging naar 43.000 euro is ook overleg met de Europese Commissie nodig, voor verhoging naar 38.000 ziet de PvdA geen obstakels.
Wachtlijsten langer
Woonminister Stef Blok vindt ook het nieuwe plan voor de verhoging van de inkomensgrens niet verstandig. De wachtlijsten voor mensen die echt op een corporatiehuis zijn aangewezen, zouden nog steeds langer worden. Hij denkt ook nog steeds dat (institutionele) beleggers weer minder happig zouden worden om te investeren in betaalbare huizen in de vrije sector. Ze zouden immers concurrentie kunnen vrezen van de corporaties, die met staatssteun bouwen. De bewindsman waarschuwde dat het ook nog steeds alleen om een tijdelijke verhoging kan gaan.
Niet benut
Blok wees er verder op dat er al 10 procent van de corporatiehuizen mag worden verhuurd aan mensen met een inkomen vanaf dik 34.000 euro, de huidige grens. Deze voorraad woningen is volgens hem recent niet eens volledig benut door deze groep.
De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over de motie van PvdA en ChristenUnie.
Starterscontract
De ChristenUnie had wel meteen succes met het plan om jongeren die het ouderlijk huis of een studentenwoning verlaten, een 'starterscontract' te bieden voor een tijdelijke huurperiode in een daarvoor aangewezen huis. De tijdelijke huurperiode (5 jaar in een bescheiden en daardoor betaalbaar huisje) moet voldoende zijn om door te stromen naar een huis met een gewoon huurcontract of naar een koopwoning. Minister Blok ziet dit voorstel duidelijk zitten.
ANP