Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA: rente voor rood staan veel te hoog

12-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_handen_04.jpg
De PvdA vindt dat banken wel wat minder rente mogen vragen voor rood staan. Nu is het wettelijk maximum 15 procent, maar volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer kunnen banken wel met een paar procentpunt minder uit de voeten.
Maximaal 10 procent
Volgens Nijboer is in Duitsland onderzocht dat banken ook wel toekunnen met een maximum van 10 procent. Daarnaast denkt het Kamerlid dat een flink aantal banken dicht tegen het maximum aanschurkt of dat zelfs overschrijdt.
Persoonlijk krediet
Bovendien verbaast het de PvdA'er dat voor een persoonlijk krediet een aanzienlijk lagere rente geldt van 7 of 8 procent. Hij denkt dat het voor veel mensen onduidelijk is hoeveel rente ze betalen als ze rood staan, waardoor het voor banken makkelijk is om daarvoor hogere tarieven te rekenen.
Wegstrepen
Nijboer zou het een goed idee vinden als banken producten ontwikkelen waarbij de rente die mensen krijgen over spaargeld, wordt weggestreept tegen de rente die mensen moeten betalen over rood staan. ,,Als je het hebt over het belang van de klant, lijkt dat me wel een goed product'', aldus het Kamerlid.
Minister de Jager
Nijboer heeft vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan minister van Financiën Jan Kees de Jager, zodat deze de kwestie eens extra onder de loep neemt. Hij hoopt dat de minister het wettelijk maximum wil verlagen, zodat mensen in de toekomst minder rente hoeven te betalen als ze rood staan.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!