Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA ook niet overtuigd van autoplan Wiebes

27-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto_cartoon_15.jpg
De PvdA is er niet van overtuigd dat het plan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de bijtelling van leaseauto's ,,het meest ideale is''. Eerder uitte de andere regeringspartij, de VVD, al harde kritiek op het voorstel van Wiebes.
Drie voorwaarden
PvdA-Kamerlid Ed Groot zei maandag in het debat over Wiebes' Belastingplan voor volgend jaar dat hij openstaat voor alternatieven. Die moeten wel voldoen aan drie voorwaarden: de milieudoelen uit het energie-akkoord over zeer energiezuinige auto's moeten gewoon gehaald worden, de belastinginkomsten moeten ,,voorspelbaar en robuust'' zijn en de automobilist moet een betaalbaar alternatief hebben.
Voorstellen afwachten
Groot zei dat hij de voorstellen afwacht die de VVD aankondigde om de bijtellingsplannen voor leaseauto's aan te passen. Hij noemde het bespreekbaar om de stapeling van subsidies voor sommige elektrische auto's aan te pakken. ,,Maar wil je de milieudoelen halen en toe naar 200.000 zeer energiezuinige auto's, dan moet je elektrisch en semi-elektrisch rijden blijven stimuleren'', aldus Groot.
'Autobranche geen reden om te klagen'
Hij sprak tegen dat de auto door het kabinet gebruikt wordt als ,,nationale melkkoe''. De belastinginkomsten uit auto's zijn juist de laatste jaren enorm gedaald, met ruim 6 miljard euro sinds 2008. Was dat niet gebeurd, dan waren er 200.000 auto's minder verkocht in Nederland, aldus Groot. De autobranche heeft geen reden te klagen, voegde hij er aan toe. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!