Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA heeft baat bij 'beweeglijke' gemeente

10-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
PvdA_02.jpg
Hoe meer er verhuisd wordt binnen een gemeente, hoe beter de PvdA het doet in die gemeente. Het CDA heeft juist voordeel in een gemeente waar weinig mensen verhuizen. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van het CBS en de Kiesraad.
Centraal Bureau voor Statistiek
Het CBS houdt bij hoeveel er verhuisd wordt per gemeente. Zo verhuizen er veel mensen in studentenstad Groningen (173,5 verhuizingen per 1000 inwoners) en in Tubbergen bijvoorbeeld maar 50. Juist in de gemeenten waar het aantal verhuizingen erg laag ligt, scoort het CDA goed. Zo haalde de partij in Tubbergen 43 procent van de stemmen. In Dinkelland (met 53 verhuizingen) scoorde het CDA 38 procent van de stemmen. Andersom scoorde het CDA in Amsterdam maar drie procent van de stemmen, terwijl daar 138 keer per 1000 inwoners wordt verhuisd. De PvdA doet het juist goed in gemeenten met een flink verloop. In Leeuwarden bijvoorbeeld, een stad met 140 verhuizingen, scoort de PvdA liefst 31 procent van de stemmen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!