Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) pleiten voor een prijsplafond voor energie, om huishoudens zo te compenseren voor de hoge energiekosten van het moment. Dat voorstel deden ze gisteravond bij Op1.
Attje Kuiken: “Ons voorstel is om deze mensen nog dit jaar te helpen en voor het komende halfjaar voor de energieprijzen een prijsplafond in te stellen.” Er wordt in het voorstel uitgegaan van gemiddeld gebruik.
Aan de hand daarvan wordt een maximumprijs wordt opgesteld. Dit zorgt ervoor dat je soms nog wel honderden euro’s minder kwijt bent aan je energierekening.
Kuiken stelt dat deze maatregel nodig is omdat het kabinet niks voor de groep mensen heeft geregeld die nú in de problemen komen. “Wij denken dat mensen nu al in grote ellende en armoede terechtkomen. Wij zoeken naar mogelijkheden om dat te voorkomen en dit is ons concrete voorstel.”
Klaver benadrukt dat er wordt afgegaan op de individuele situatie van mensen, en dat niet voor iedereen hetzelfde maximumbedrag gaat gelden. “Bij een gemiddeld verbruik van 1200 m3 gas en 2500 kWh aan elektriciteit betaal je nu zo’n 400 euro. Bij onze plannen zou dat teruggaan naar 240 euro.”
Ondanks dat in dit geval dus sprake zou zijn van een daling in kosten van 160 euro, blijft er nog steeds een flink bedrag over. Het energieplafond is dan ook voornamelijk bedoeld om het gat te dichten.
Volgens Klaver probeert het kabinet namelijk van alles maar zet dat geen zoden aan de dijk. “Ze zijn als het ware aan het hozen, maar het water blijft maar in de boot lopen door de stijgingen. Als we het gat nu niet dichten worden er miljarden ingezet, maar staan we aan het begin van volgend jaar weer voor een probleem.”
Met de maatregel kunnen huishoudens, afhankelijk van het verbruik, rekenen op een afname van zo’n veertig procent in kosten. Mocht deze maatregel alsnog niet voldoende zijn? Dan blijft er volgens Klaver ruimte over om in deze individuele gevallen bij te springen via de belastingen.
Bron: Op1
Meer over:
jesse klaver, op1, prijsplafond, stijgende energieprijzen, pvda, energiekosten, compensatie, compenseren, groenlinks, attje kuikenIn feite is de implementatie van het energie prijsplafond helemaal geen prijsplafond maar een dood ordinaire garantie regeling voor energie multinationals als Vattenfall en Eneco en Essent De genoemde prijzen 0.70 per kw en 1.50 per kub liggen ver boven die van de prijzen bij de aanvang van het jaar Voor de rest lijkt het een beetje op een klimaat terreur van een fanaticus als Jetten over de rug van de minder bedeelden Wist u dat 1200 kub in feite neerkomt op 6 kub per dag gedurende de winter Op deze wijze zitten velen in de koude Degene die nog meededen met de energie transitie door installatie van warmtepompen en een electrische auto worden ten slotte ook een oor aangenaaid Een denkertje Jesse Klaver klaagde niet over deze prijsniveaus bij de beschouwingen en de PvdA was ook stil hierover Eerder gaf ik aan dat links het slachtoffer is van rechts maar wellicht deden ze vrolijk mee
Het hele idee van een prijsplafond is sympathiek en ik tekende ook de petitie Helaas is links er weer ingestonken nu de minister president zich niet kan herinneren wat de energie prijzen in januari 2022 waren Velen betalen bij lange niet 0.70 euro voor een kw of 1.50 voor een kubieke meter Voor de rest de vermindering energiebelasting verdwijnt en het lage btw tarief ook In feite wordt nu iedereen gepakt om de extreme tarieven voor nieuwe contracten te compenseren Overigens een rekening van 290 euro elke maand als voorschot dus ook in de zomermaanden is voor niemand met een uitkering te betalen Als iedereen wakker wordt gaan ze zien dat rechts links misbruikt heeft Overigens inmiddels reken ik d66 tot rechts met een extreme ideologie
Onze geweldige regering heeft geen geld over voor het gewone volk wel grote bedrijven steunen en belasting innen van de kleine man Hoe hoger de energieprijs des te meer belasting
De meerderheid in Nederland heeft daarvoor gekozen ! al circa 14 jaar !! HELAAS ! met alle negatieve gevolgen voor de gewone Burgers !!
Misschien moet er ook eens gekeken naar nog een groep, de verhuursector en vooral de particuliere verhuurders en vastgoedbedrijven die een steentje zou kunnen bijdragen ipv alleen maar de hoogste huurverhogingen. Daar is qua verduurzaming een hele grote slag te slaan, vooral in de grote steden waar veel winst wordt gemaakt op woningen met de slechtste labels, hetgeen overigens officieel een gebrek aan de woning is (dus bijdragen is te vriendelijk uitgedrukt). Misschien nu al laten bijdragen door een procentuele huurverlaging, gekoppeld aan het label voor bv. de drie slechtste labels ofwel G, F E en D. G bv. respectievelijk 60 %, 45%, 30% en 15% van de huidige huur. Misschien stumuleert dat tot isolatiemaatregelen om minstens een labeltje wat eerder te verduurzamen? Dit voorkomt tevens lange procedures bij de rechtbank en huurcommissie met alle kosten vandien en de wachtlijsten zijn al lang.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!