Kassa

PvdA: betaal eerlijke prijs voor beter boeren

04-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koeien 930x520
Boeren moeten meer geld krijgen voor hun producten. In ruil voor een ,,eerlijke prijs'' moeten zij hun dieren beter behandelen en de natuur helpen beschermen, vindt de PvdA. De oppositiepartij wil de afspraken vastleggen in een 'nationaal landbouwakkoord'.

Strijd tussen boeren en natuurbeschermers

Tweede Kamerlid William Moorlag wil af van de strijd tussen boeren en natuurbeschermers. Die zien hun belangen nog vaak als tegengesteld. Natuurorganisaties klagen dat boeren te weinig werk maken van dierenwelzijn en natuurbehoud. Boeren kunnen vaak nauwelijks het hoofd boven water houden en vrezen dat nog meer eisen hun de das omdoen.

Boeren die natuur en dier in gevaar brengen moeten oppassen

Om boeren te kunnen belonen met een hogere prijs, wil Moorlag ook de supermarkten en de voedingsindustrie bij het akkoord betrekken. Boeren die hun dieren en de natuur in gevaar brengen, moeten wat de PvdA'er betreft juist op hun tellen passen. De supermarkten moeten nog eens nadenken of ze wel van zulke boeren willen afnemen, vindt Moorlag. Wie geen beterschap toont moet een beroepsverbod kunnen krijgen.

Gedragscode

De boeren zelf doen er volgens de PvdA goed aan een gedragscode op te stellen. ANP

Meer over:

boeren, pvda
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

manwijf
manwijf7 dec. 2017 - 13:42

Natuurlijk horen we een eerlijke prijs te betalen. Alleen jammer dat nu juist de PvdA met dit voorstel komt. Wat is dit weer makkelijk punten scoren. Het was toch Sharon Dijksma van diezelfde PvdA die zo voor schaalvergroting was en boeren zo nodig op grote onkosten moest jagen? Of was u dat vergeten? Zij is er nota bene de reden van dat er nu zoveel van die dubbeldeks koeienstallen zijn, om maar eens een vb te noemen. Fijn voor het milieu hoor. En wat gaat de PvdA voor die boeren doen als we er weer va af willen? NIKS natuurlijk! En pakt mw Dijksma haar verantwoordelijkheid? Natuurlijk niet! Die is op ander departement al weer de boel overhoop aan het halen. Boeren verzamelt u en sleep haar voor de rechter! Iedereen wist dat het op stront uit zou lopen, die sector heeft immers ook al een paar tikjes gehad, behalve dan natuurlijk die volgevreten doos van onze nationale ARBEIDERSparttij. Wat zijn politici toch hypocriet. PvdA ook weer zo'n partij zonder principes. Bah!

gerard van tol
gerard van tol4 dec. 2017 - 20:44

Best leuk initiatief, alleen jammer dat de kosten wel weer afgewenteld zullen worden op de minst draagkrachtigen. Zolang voedselbanken bestaan en er oudjes zijn die maar een paar keer per week fatsoenlijk eten kunnen bekostigen, mag de voedselprijs met geen cent omhoog.

simon55
simon554 dec. 2017 - 12:46

De natuurbeschermers lopen te zeiken dat de boere3n te weinig werk maken van dierenwelzijn. Welnu achterlijke meloten van natuurbescherming neem de moeite en steek zelf eens n klauw uit in plaats vanaf de zijlijn commentaar te leveren. Maar nee hoor,daar zijn ze te beroerd voor !!

henk l.
henk l.4 dec. 2017 - 12:31

Heb niets met de PvdA, maar dit voorstel zou wat mij betreft verder uitgewerkt mogen worden. Op dit moment zit de discussie muurvast en gebeurt er niets. Prijzen van voedsel zullen ongetwijfeld omhoog gaan, maar de kosten van de gevolgschade door de intensieve landbouw en veehouderij zullen dalen. We worden er dus allemaal beter van ! 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!