Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Puzzelen met energieprijs kan voordelig zijn

30-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4318364.jpg
De energieprijzen gaan per 1 juli fors omlaag. Voor vele Nederlandse huishoudens die een contract hebben met een variabele prijs, dalen de tarieven voor gas en stroom samen met ongeveer 25 procent. Dat meldt kartelwaakhond Nma, die via de Energiekamer toezicht houdt op de tarieven.
Lagere prijzen lijken het voor de consument minder interessant te maken om kritisch naar de rekening te kijken en van contract te veranderen. Fout, zeggen de Vereniging Eigen Huis en het consumentencollectief Vastelastenbond.
Het gebruikelijke contract voor de levering van gas en of stroom voorziet in een aanpassing van de prijzen per half jaar. Op 1 juli gaan de prijzen omlaag, omdat de olieprijzen in de tweede helft van vorig jaar fors teruggingen. De olieprijzen werken met een vertraging van een half jaar door in prijzen voor de groothandel en deze laatste wordt doorberekend aan de consument.
Nu stijgen de olieprijzen weer en dat zal doorwerken in de prijzen per 1 januari. De consument zou dus nu kunnen toeslaan door te kiezen voor een contract met een vaste looptijd van drie tot vijf jaar met vaste prijzen, om zo prijsverhogingen voor te blijven.
De consument moet dan wel bedenken dat juist dit soort contracten volgens de NMa de grootste prijsverschillen tussen maatschappijen te zien geeft. De Consumentenbond noemt de keuze aan dit type contracten groot, terwijl de verschillen in tariefstelling sterk uiteenlopen. Dat laatste duidt op onzekerheid bij de aanbieders.
Dan is het toch weer de vraag of de lang durende contracten alleen een aanrader zijn voor de mensen die zekerheid zoeken in plaats van voor de koopjesjagers. ,,Voor het afdekken van risico berekent een leverancier doorgaans wel een opslag in de tarieven,'' aldus de NMa.
Maar ook zonder de vraag of men het beste kan kiezen voor een contract met vaste prijzen of een contract met variabele prijzen, is prijzen vergelijken al moeilijk genoeg. Volgens de Consumentenbond is het moeilijk de weg te vinden in het woud van tarieven. De NMa beaamt dat: ,,Transparantie heeft onze voortdurende aandacht.''
Dat neemt allemaal niet weg dat kritisch vergelijken en overstappen voordelig kan zijn. Voor een gezin met twee of drie kinderen kan het prijsverschil oplopen tot enkele honderden euro's op jaarbasis.
De consument hoeft niet per se haast te maken. Een contract voor onbetaalde tijd met variabele tarieven is elke maand op te zeggen. Een jaarcontract met vaste tarieven bindt de klant voor een jaar, maar bij het sluiten daarvan krijgen nieuwe klanten soms een korting. Daar staat tegenover dat een boete betaald moet worden als een contract met bepaalde tijd tussentijds wordt opgezegd.
Een hele puzzel, maar veel Nederlanders vinden dat toch de moeite waard. Bij de NMa bestaat de indruk dat het aantal 'overstappers' toeneemt. In de periode van 1 juli 2007 tot 30 juni 2008 stapte 7,9 procent van de klanten over naar een andere leverancier voor elektriciteit en 7,7 procent naar een andere maatschappij voor gas.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!