Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Publiek ziet harder straffen wel zitten'

31-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
recht_28.jpg
Minimumstraffen en strenger straffen bij geweld tegen politie, ambulancepersoneel en andere gezagsdragers zouden bij de Nederlandse bevolking op grote steun kunnen rekenen. Maar er is ook nog altijd brede steun voor de werkstraf, als aanvulling op een andere straf. Dit valt op te maken uit een brief van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer.
Onderzoek
Teeven baseert zich op onderzoek dat in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) is uitgevoerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR, Amsterdam), de Radboud Universiteit Nijmegen (RU) en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Hogere gevangenisstraffen
Aan het onderzoek deden 1066 Nederlands sprekende inwoners van Nederland tussen de 18 en 80 jaar oud mee. Ze werden gevraagd te doen alsof ze rechter waren. De deelnemers gaven voor vrijwel alle voorgelegde delicten hogere gevangenisstraffen, langere werkstraffen en hogere geldboetes aan daders die opnieuw in de fout gingen. Verder wilden ze bij geweld tegen ambulancepersoneel of politie zwaardere straffen uitdelen.
Niet eens
Volgens de Radboud is de Nederlandse bevolking het echter niet eens over hoe zwaar moet worden gestraft. ,,Voor een kwart van de bevolking zou bijvoorbeeld 3 dagen gevangenisstraf zwaar genoeg zijn als het om een eenvoudige winkeldief gaat. Voor een even grote groep moet de gevangenisstraf hier echter minimaal 2 maanden zijn.''
Hoofdstraffen
Van de drie hoofdstraffen (gevangenisstraf, werkstraf, geldboete) is het de werkstraf die vaak de meeste steun krijgt, stelde de Radboud vast. ,,Dat geldt zowel voor vermogens- als geweldsdelicten. In het onderzoek werd een deel van de respondenten geïnformeerd over het feit dat gestraften minder vaak opnieuw in de fout gaan na werkstraf dan na gevangenisstraf. Bij deze groep zagen de onderzoekers dat de steun voor de werkstraf groter werd. Daaruit kan worden geconcludeerd dat het draagvlak voor werkstraf vergroot kan worden als de bevolking verteld wordt dat na een gevangenisstraf daders twee keer zo vaak opnieuw de fout in gaan als na een werkstraf.'' ANP

Meer over:

straffen, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor