Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Provincies rekenen op meer wegenbelasting

09-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto-statistiek_01.jpg
Doordat de vrijstelling van veel energiezuinige auto's per 1 januari vervalt, verwachten Nederlandse provincies volgend jaar meer inkomsten uit motorrijtuigenbelasting te innen. Er wordt uitgegaan van 1519 miljoen euro aan opcenten, 68 miljoen meer dan voor dit jaar werd begroot, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Dalende opbrengst
Dit jaar daalde de opbrengst juist licht, als gevolg van de opkomst van energiezuinige auto’s waarvoor geen motorrijtuigenbelasting betaald hoefde te worden. Het was voor het eerst sinds de invoering van deze belastingregeling in 1981, dat de opbrengst lager begroot werd dan die van het voorgaande jaar.
Stijging door vervallen vrijstelling
Limburg is de enige provincie die volgend jaar het tarief voor de opcenten verlaagt, waardoor de verwachte opbrengst daar met een half procent daalt. In de andere provincies stijgen de opbrengsten. Hogere tarieven spelen hierbij een rol, maar volgens het CBS is het vervallen van de vrijstelling voor energiezuinige auto's de belangrijkste oorzaak. Alleen voor elektrische auto’s blijft de vrijstelling voorlopig bestaan.
Wagenpark
Het bedrag dat de provincies uit de hoofdsom van motorrijtuigenbelasting ontvangen, is afhankelijk van het wagenpark. Niet alleen het aantal auto's bepaalt de omvang van de motorrijtuigenbelasting, maar ook het gewicht en de milieubelasting van de afzonderlijke auto's. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!