Kassa

In provincie Utrecht grootste kans op autoschade

17-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
autodiefstal beveiliging inbraak 1127

In de provincie Utrecht is de kans op autoschade het grootst, zo blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. Of het nu door auto-inbraken, vandalisme of dronken automobilisten komt, het risico is hier stukken groter dan elders in het land.

Uit het onderzoek van de verzekeraar blijkt dat de kans op inbraak, vandalisme of zelfs diefstal in Utrecht zo’n 30% groter dan elders in Nederland is. Ook reden in de provincie Utrecht meer dronken bestuurders op de weg. Zeeuwse automobilisten hebben het beter voor elkaar: het risico dat er iets met de auto gebeurt is in Zeeland juist een kwart lager dan gemiddeld.

De Auto Risicometer is gebaseerd op data van het CBS, Rijkswaterstaat (RWS), en de Nationale Politie. Het risico wordt bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en de betrapte dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen de geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Gevolgen voor de autoverzekering

“Deze informatie is zeer belangrijk voor jouw autoverzekering,” zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer. “Wanneer er een verhoogde kans is op schade of inbraak in jouw gemeente. Dan kun je overwegen om een WA+ of allrisk autoverzekering af te sluiten. Dan krijg je die schade in het geheel of grotendeels terug van de verzekering”, aldus Dijcks.

Utrecht blijkt de meest onveilige provincie, wat kans op autoschade betreft. Ook in Noord-Brabant (+17,6%) en Noord-Holland (+15,1%) hebben inwoners veel kans op autoschade.

Ranglijst onveiligste gemeenten

Verzekeraar Independer heeft een ranglijst gemaakt van de meest onveilige gemeenten, zoals naar voren komt in de Auto Risicometer. Deze ranglijst is als volgt:

  1. Utrecht, Utrecht (+80,9%)
  2. Zandvoort, Noord-Holland (+66,1%)
  3. Ouder-Amstel, Noord-Holland (+63%)
  4. Eindhoven, Noord-Brabant (+62,2%)
  5. Bunnik en Stichtse Vecht, Utrecht (+56,5%)

Het Zeeuwse Borsele komt juist als de veiligste gemeente uit de bus. De kans op autoschade is hier juist 73,8% lager dan elders in Nederland. Ook in Veere (-70,5%) en Tholen (-70%) lopen automobilisten veel minder risico op onder andere auto-inbraken, -diefstallen en -vandalisme.

Bron: Independer

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!