Kassa

Prorail: Weg met stroomslurpende roltrappen op stations

22-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1375 keer bekeken
  •  
roltrap 1127

Prorail denkt erover om de roltrappen op stations stil te zetten, meldt de Telegraaf. Het zijn enorme 'stroomslurpers' die zo'n 20 procent van het stroomverbruik voor hun rekening nemen. Ook denkt de spoorbeheerder winst te halen door wissels minder vaak te verwarmen, wat nu goed is voor 12 procent van het verbruik.

"We gebruiken nu evenveel energie als een middelgrote stad en het gasverbruik ligt gelijk aan een dorp van 8.000 huishoudens. Met de enorme prijsstijgingen voor fossiele brandstoffen door de oorlog in Oekraïne in combinatie met de klimaatcrisis, neemt ook bij ons de druk toe om zuinig om te gaan met energie", zegt Ans Rietstra, directeur van ProRail, bij de presentatie van de jaarcijfers van 2021.

Out of the box

"Dat betekent voor ProRail dat het niet alleen moet inzetten op zonnepanelen op daken van stations, maar ook in toenemende mate op het terugdringen van energieverbruik”, meent Rietstra. "Het uitzetten van roltrappen, toch een luxeproduct, kan dus veel winst opleveren. Voor 2030 willen wij energieneutraal zijn, dat betekent dus dat er maatregelen genomen moeten worden. Natuurlijk willen we comfort voor de reiziger behouden, maar moeten wel out of the box denken. Overigens blijven de liften voor mensen die minder mobiel zijn natuurlijk wel beschikbaar.”

Bron: De Telegraaf/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Jan_Coenraats
Jan_Coenraats25 apr. 2022 - 11:59

"Het uitzetten van roltrappen, toch een luxeproduct, kan dus veel winst opleveren. Fijn, maak de toegankelijkheid van, bijvoorbeeld, station Blaak vrijwel onmogelijk voor hen die minder goed ter been zijn hm? Alles voor het vette inkomen van de top bij NS danwel ro Rail - bah.

miennaamishaaz
miennaamishaaz22 apr. 2022 - 17:53

Wat ze ook kunnen doen is een SENSOR toevoegen aan die roltrappen dat ze alleen aangaan als er iemand op stapt. en weer uit gaan als er iemand afstapt. Dus wanneer de roltrap leeg is dan staat die niet aan

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!